В България пазарът се подчинява на световните тенденции и се движи в рамките на 230-320 лева за тон без ДДС. Прогнозата за 2016 г е спад в потреблението

Алма Давидова

Царевицата запазва доста стабилна цена през годината с незначителни движения, показва отчетът на експертите от Софийската стокова борса / ССБ/ за 2015 г.

Сега цената се колебае, но е и леко надолу в сравнение с миналата година по това време.

Влияе добрата реколта в САЩ - най-големият износител в света. С нарастването на количествата и запасите в САЩ, в съчетание със стабилния долар, износът от там става неизгоден.

Прогнозите на Световния съвет по зърното за новата реколта, спадът в производството на биогорива, както и понижението в цените на другите зърнени култури и по-специално на пшеницата, допринесоха за низходящ тренд на цената на царевицата за фураж коментира Антонина Белопитова директор "Търговия и информация" на Софийската стокова борса. Цените на царевицата в България плътно отговаряха на тенденцията на международните пазари, където наблюдавахме сходна картина в движението, както при тази на пшеницата, добави тя.

На годишна база от ССБ отчитат стабилизиране на цената на царевицата в Унгария на ниво около 165 долара за тон - което е спад с 8%. Цената FOB на щатската царевица е в рамките на 173,00 долара за тон, което е намаление с 8%, а цената на френската царевица падна с 10 % - до 180,00 щ.д./тон.

За България цената се подчинява на същите тенденции и се движи в рамките на 280-320 лева за тон без ДДС.

Производството на културата според Междунарондия съвет по зърното /IGN/, се очаква да бъде 54 млн. тона най-вече заради добрата реколта, която се очаква в ЕС - до нива 65 млн. тона.

Не е маловажен и факта, че след изборите аржентинското правителство свали митата на царевицата, соята и соевия шрот. Аржентина е една от големите производителки и се очаква агресивен износ от там.

Сделките за царевица сключени на кръг "Зърно" на ССБ АД през 2015 г. представляват 35 % от оборота на кръга и са на обща стойност 463 185,50 лева, като преобладаващите контрагенти - купувачи през годината са държавните горски стопанства.

Световни експерти акцентират върху биогоривната политика

И така ако в началото на 2016 г. трябва да се направи равносметка и прогноза за царевичния пазар, най-главният извод ще бъде - понижение в потреблението /и то не само за фураж/ през настоящия агросезон.

Това е следствие не само от световната икономическа криза, но и от спада производство на биогорива.

Експертите акцентират върху проблема с биогоривната политика, който е изключително сериозен и светът отчаяно се нуждае от правилна стратегия в конкурентната битка между продоволствения и горивния пазар.

Същевременно има фактори, влияещи на цената, които произтичат от икономическата криза в развитите страни и очакваната икономическа депресия.

Това ще предизвика значителен спад в платежоспособното търсене.

Пада световният експортен потенциал

Световният експортен потенциал на царевицата ще бъде по-слаб от очакваното преди месец - 116,7 (-1,0) млн т., показват данните на американското земеделско министерство /USDA/.

Спадът в прогнозата за експорта за Русия, САЩ, Индия и ЮАР се компенсира от неговото увеличение за Бразилия, Мексико и Украйна.

Прогнозата за експорта на от САЩ е намалена с 1,27 млн тона до 43,18 млн т., поради слабите продажби и съхраняващи силна конкуренция от страна на южноамериканските доставчици. Русия може да изнесе за текущия сезон 3,8 млн т. царевица.

Износът на царевица от Украйна през декември 2015 г. се увеличи до 2375,2 хил. тона. срещу 1880,6 хил. тона през ноември. Като цяло през 2015 година износът е бил 19 млн. тона.

Данните показват, че световните тенденции се отразяват и у нас

През периода от първи сепември до 27 декември 2015 г. износът на царевица през пристанище Варна е спаднал с цели 69,3% на годишна база, докато при слънчогледа имаме ръст с около 5% спрямо 2014 г. Само за сравнение - за четирите месеца на 2014 г. експортираната царевица достига 929 924 т., а слънчогледът - 84 034 т., докато през същия период на 2015 г. при царевицата експортът е бил в размер на 285 302 т., а при слънчогледа - 88 148 т.

Запасите са на рекордно високо ниво

В последния си отчет USDА отново понижи прогнозата си за световното производство на царевица за сезон 2015/2016, поради сушата в ЮАР.

Освен това към понижение беше преразгледана и оценката на царевичната реколта в САЩ (-1,33 млн т спрямо декемврийската прогноза) и в Русия (-0,5 млн т). Въпреки това реколтата в САЩ си остава третата най-висока в цялата история.

Украйна е събрала повече царевица - 23,5 (+0,5) млн т.

В резултат СВЕТОВНОТО ПРОИЗВОДСТВО на царевица, според USDА, в текущия сезон ще бъде равно на 967,93 (-5,94) млн тона. Прогнозата за световното потребление е намалена до 966,22 (-3,98) млн тона за сметка на ЮАР, Саудитска Арабия, Аржентина и Пакистан.

Крайните запаси от царевица са на рекордно високо ниво - 208,94 (-2,91) млн т, макар и по-ниски, от прогнозираните месец по-рано. В посока понижение е преразгледана оценката на запасите в Русия, Бразилия, Китай, ЮАР, Пакистан, Аржентина и Саудитска Арабия.