Стоковите пазари, както и преди, остават много чувствителни към развитието на петролните цени. Вчера, в началото на деня, имаше спад, предизикан от китайските фондови пазари. Но покачването в цените на петрола и възстановяването на европейския фондов пазар дадоха рамо на стоковите борси. Засега големи промени във времето, които да повлияят няма.

Операторите са съсредоточили вниманието си върху развитието на събитията, отнасящи се до промяната на експортната политика на Русия. Въпросът е ще ограничи ли правителството експорта, опитвайки се да обуздае неудържимата инфлация в страната.

На международния пазар Индонезия закупи 100 000 тона царевица.

По време на своята ежегодна пресконференция, Agritel обяви за откриването на "Paris Grain Day" - международна конференция за всички участници в зърнения сектор.

Конференцията ще се проведе на 26 и 27 януари 2017 г в Париж. Euronext обяви за нов фючърсен контракт за бяла захар тази есен. Това ще е европейски контракт, с физическа доставка и ще предостави възможност за хеджиране, на фона на нестабилните котировки през 2017 година.

Пазарът на рапицата също получи поддръжка от повишението на петролните цени.

Вчера в Чикаго борсовата сесия беше спокойна, с малки промени в цените на соята и царевицата. Само пшеницата поскъпна, поради слуховете, свързани с ограничаване на експорта от страна на Русия.

Като цяло пазарите остават под натиск, с малък потенциал за ръст. Катаклизмите на природата също биха могли да променят цените.

Неяснотата, свързана с руската експортна политика, продължава да държи в напрежение участниците в пазара.