На 1 февруари в Русе в посещението е включен семинар на тема "„Ползата на сдружаването в сектор „плодове и зеленчуци“

Представители на холандски организации на производители*, доставчици на технологии, оборудване и експертиза в сектор „плодове и зеленчуци“ ще вземат участие в обиколката на България и Румъния с цел обмяна на опит, познания и бизнес възможности, съобщиха от посолството на Кралство Нидерландия. Програмата за развитие на селските райони предлага добра възможности за финансиране на нови стратегии и бизнес модели в българското и румънското градинарство.

Холандският модел в земеделието може да служи за пример на останалите европейски страни. Високата степен на коопериране и доказаната ефективност та холандските организации на производители са сред основните фактори за успешното развитие на сектора.

По инициатива на Посолството на Кралство Нидерландия, холандските експерти ще посетят Букурещ, Русе, Текуч и Яш в първата седмица на февруари 2016 година. Програмата включва семинари, индивидуални срещи с местни производители и организации и посещения на земеделски стопанства. Холандските представители са подготвили практически съвети и работещи примери за структурата и превилата за управление на организации на производители, на базата на предварително изпратени въпроси от страна на българското Министерство на земеделието и храните.

Програмата на посещението в Русе включва семинар на тема „Ползата на сдружаването в сектор „плодове и зеленчуци“ и индивидуални срещи със производители и представители на местни и национални организации и производители, които ще се проведат в Доходно здание, зала Европа от 14,00 до 17,00 часа на 1 февруари 2016 година.

Форумът се организира с любезното съдействие на Община Русе и е отворен за всички заинтересовани участници.

* Определение: Организациите на производители (POs) са съставени от земеделски производители, които искат да подобрят пазарните си позиции.
Въпреки че в PO участват индивидуални производители, организацията е единно предприятие, което се управлява демократично от членовете си.
В общия случай, членовете на PO трябва да реализират 100 % от продукцията се чрез организацията, въпреки че са възможни изключения от това превило.