При простуда

Събират се 1 кг. млади борови връхчета (може елха), заливат се с 3 литра вода и се варят докато течността стане 1 литър. Прецежда се и към отварата се добавят 1 кг мед и 10 г спиртен разтвор на прополис.

Нагрява се до 45 градуса, оставя се да изстине и се налива в бутилки.

Съхранява се на прохладно място и при необходимост се взема по 1 чаена лъжичка три пъти дневно. Помага за понижаване на температурата и при дихателни проблеми.

Хвойнови пластири се приготвят от борови иглички, които се смилат в месомелачка и се поставят в половин литров буркан, запълнен до половината. Прибавят се 2 суп. лъж. мед и се разбърква добре. От получената смес се нанася върху кърпа и се поставя на гърдите или носа. Компресът се държи 2 часа. Тази процедура действа загряващо и като инхалация.

При радикулит са много полезни хвойновите вани

За пълна вана са необходими 1,5 кг борови или елхови клонки, които се заливат със студена вода и се варят 5 мин. Съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои 12 часа.

Добрият екстракт трябва да има кафяв цвят. Прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Този екстракт съдържа леки етерични масла, които оказват благотворно влияние на централната нервна система, кожата и дихателните пътища. Хвойновите вани действат укрепващо на организма, повишават съпротивителните сили, нормализират обмяната на веществата.

Внимание! Ваните са противопоказни за хора със сърдечно-съдови заболявания.