Най-нетърпеливите градинари от топлите райони на страната, а също и тези, които разполагат с парници и оранжерии, вече се готвят да сеят разсадите вкъщи. Това е една от най-отговорните и нелеки задачи при отглеждането на зеленчуци.

Засяването на семената и грижите за младите растения си е направо майсторлък. Но за да не разочароваме начинаещите градинари, напомняме, че не е много трудно, просто трябва малко практика.

За да се отгледа качествен разсад, важните условия са няколко: добри семена, чиста торопочвена смес, удобни съдове и не на последно място подходящи условия за развитие на растенията.

Задължително изберете качествени семена. В последните години дори за любителски цели се предлагат семена от сортове и хибриди, които са с характеристики за професионално производство, т.е. растенията се нападат от по-малко вредители и се получават по-високи добиви.

Подходящи съдове за разсада

В домашни условия засяването може да се прави в различни съдове - от специализирани табли и саксийки до сандъчета за цветя. Ако използвате други опаковки от бита и домакинството, те трябва да са много добре измити, дори дезинфекцирани.

Торопочвената смес да е чиста от зарази ако се прави от градинаря

За улеснение на градинарите в специализираните магазини се предлагат готови смеси, които са подходящи за отглеждане на разсади. Те са фабрично обеззаразени, което гарантира, че в тях няма наличие на плевелни семена, както и зарази от болести или някакви форми на неприятели.

Повечето градинари обаче предпочитат да си приготвят торопочвената смес сами. За целта се използва градинска или горска почва, чист речен пясък, торф, компост, органични и минерални торове.

Съществуват различни препоръки и рецепти за изготвяне на разсадните смеси. Най-общо казано обаче, те трябва да имат лек механичен състав и да не бъдат с прекалено високо съдържание на хранителни елементи.

Лесни рецепти за приготвяне вкъщи

Рецепта 1

Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1.

Към тази смес, на всеки 1 кубически метър, се прибавя 0.5 кг двоен суперфосфат или 1.5 кг обикновен суперфосфат.

Рецепта 2

Смес от равни части градинска почва с лек механичен състав и добре разложен оборски тор. За обогатяването й с хранителни елементи на всеки 1 куб. м се добавя 1-1.5 кг обикновен суперфосфат и 0.5 кг калиев сулфат и амониева селитра.

Засяване на раннидомати които ще се отглеждат в полиетиленови оранжерии

Ако разполагате с полиетиленова оранжерия и искате да си отгледате ранни домати, трябва да засеете семената. Препоръчително е да изберете подходящи за това производство сортове.

Ранните домати се отглеждат с разсад на възраст 65-70 дни.

Като се има предвид, че разсаждането на растенията в полиетиленовите оранжерии при ранното производство започва от началото на април (1-5 април за Северна България, и около седмица по-рано за Южните райони), то засяването на семената, в зависимост от географския район започва между 15 и 20 януари.

Внимание: Изборът на семена е важен!

Качествените семена са предпоставка за получаване на добра реколта