Опитът  си споделя Вида Матеева Котева от с. Старосел, община Хисар, Пловдивска област

Първо, всяка година напролет г-жа Котева взима 10 пилета от познат пилчар на пазара, който й гарантира, че са здрави. В стопанския си двор има заградено пространство и там е направена къщичка, която се затваря за през нощта. В нея отглежда пилетата отделно от кокошките.

Второ, след 6-7 месеца петлите ги коли, а кокошките постепенно ги подменя и всяка година има кокошки на 2 години - най-добрата възраст.

В момента има 8 кокошки. И въпреки че е люта зима за 10 дни събира по 2 кори яйца

Как го постига? Важното е да обичаш всички животни и да се грижиш добре за тях, категорична е Вида. И напомня, че домашните птици се нуждаят от добра храна, винаги прясна вода, пясък. Читателката ни дава на кокошките и прегоряла мазилка от дуварите.

Когато сезонът позволява, дава винаги прясна коприва. Но също така събира и изсушава коприва и за зимата.

Сама си приготвя ярмата

4 кофи пшеница;

2 кофи царевица;

1/2кофа слънчоглед.

Всичко това се смила.

Освен това от домакинството събира остатъците от храната в по-дълбок съд, приготвя ги като помия и смесва с копривата (сега копривата е изсушена). Притиска я с капак и отгоре изсипва едно канче (около 500 грама) от домашно приготвената ярма. Оставя всичко това да се задуши. Сега, през зимата, затопля приготвената смес, преди да я даде на кокошките. Вечер със същото канче дава по 500 грама пшеница

Още препоръки от Вида Котева:

през зимата водата се дава топла;

задължително на обяд сменя водата с нова, отново топла;

зимно време вари цвекло и тиква и ги редува със сухата коприва;

не пали никаква лампа, но нейните кокошки спят на закрито, в топло помещение.