Екип на в. "Български фермер" Харзевинкел - София

Да се говори за зърнокомбайни, когато нивите са покрити с благословен, макар и забавил се сняг, изглежда почти парадоксално. Дали е така? За трактори, култиватори, плугове, сеялки, торачки, пръскачки да се мисли сега е нормално, идва новият, пролетният сезон. И читавите фермери вече са си направили разчетите, прегледали са състоянието на машинните си паркове, знаят какви машини им трябват за пролетната сеитба и за обработките на есенниците. Оглеждат и финансовите си ресурси и източници. Проектите по европейските програми също вече са в движение. Да, това е нормално. А да мислиш за зърнокомбайни- не е ли твърде прибързано? Може би, разсъждават някои.

Но по-мъдрите и по-опитните знаят, че времето не чака, комбайните са значителна инвестиция и проблемът с обновяването им е сложно решение. Вносителите на такива агромашини са готови с предложения и в тази област. РАПИД КБ- също. Това е естествено. Фирмата, която представлява световните марки CLAAS, АMAZONE и много други, с управител ПЛАМЕН БОГОЕВ, има огромен бизнес опит, придобит през 25-те години от нейното съществуване. Специалистите й добре знаят, че през 2016 г. може да се очаква спад на пазара за професионална земеделска техника. Наблюдава се тенденция към намаляване на цените на агростоките на фондовите борси, което влияе отрицателно. От друга страна, има известно, макар и относително, обновяване на машинните паркове и у мнозина фермери намалява готовността им за закупуване на нова техника.

Като отчита това, според думите на Пламен Богоев, екипът на Рапид КБ още през миналата година реализира широка програма от маркетингови прояви за представяне на предлагани от тях машини. В нея бяха включени редица информационни стъпки и финансови облекчения за стимулиране на потребителите и пазара. През цялата 2015 г. бяха организирани интерактивни демонстрации на техника. И по време на честванията на 25-та годишнина на Рапид, и при полевите демонстрации край с. Водица и с. Бяло поле. Край Водица, община Попово, националното откриване на жътвата за 2015 г. стана с комбайн LEXION на CLAAS. Със същата марка комбайн край Бяло поле беше демонстрирана жътва на царевица при повишена влажност и други трудни условия. На щандовете на Рапид на БАТА АГРО 2015, пролет и есен, марките Клаас и Амазоне бяха в центъра на внимание на посетителите. Но все пак върховете за изминалата, много успешна, бизнес година за Рапид бяха два: голямото професионално пътуване на група от 25 наши елитни фермери в заводите на Клаас и Амазоне затвърдяване на лидерските позиции у нас в продажбите на нови зърнокомбайни Клаас за 2015 г.

В последната, обобщаваща таблица с информация на МЗХ за регистрирани нови зърнокомбайни за миналата година по марки и области се вижда, че машините от бранда CLAAS са с 4 повече от следващата марка /а с нерегистрираните- картината би била още по-показателна/. Така чрез цифрите пазарът си казва тежката дума и безпристрастно оценява качествата на комбайните Клаас с всичките им иновации и High-технологични решения, вложени от конструктори и инженери в моделите LEXION, TUCANO, AVERO.

Затова не е учудващ фактът, че всичките 25 български фермери, огледали заводите на Клаас и Амазоне, включиха в своите бизнес планове намерения да обогатят машинните си паркове с техника от двете големи германски фирми. Мнозина от тях коментираха, че видяното в цеховете на техните предприятия е най-силното допълнително доказателство, че комбайните на Клаас се отличават с максимална производителност и сигурност по време на жътва. И тези качества осигуряват висока икономическа рентабилност на полето. А най-новите модели на LEXION 750 и 780 с успешното гъсенично шаси TERRA TRAC активно щадят почвата и гарантират прибирането на реколтата при трудни условия.

Нашите фермери от различни краища на страната имаха чрез пътуването в заводите на Клаас и Амазоне пълната възможност да проследят как се раждат техните сегашни и бъдещи машини. В централата на Клаас в Харзевинкел СТОЯН СТОЯНОВ от фирма "Нови лозя- Еленово", с около 10 000 дка зърнопроизводство, сподели:

- Участвам за първи път в такова пътуване. Мисля, че за българските фермери е нужно да видят такива заводи, където се монтират машините, с които работим или ще работим. Интересно е, особено когато човек ползва машини от дадена марка, да се запознае отвътре къде и как се произвеждат те, какъв е процесът на тяхното сглобяване. Благодарение на фирма Рапид видяхме как се правят комбайните на Клаас, култиваторите и пръскачките на Амазоне. В заводите им има изряден ред, от който имаме с какво да се поучим.

Ние в нашата фирма имаме нужда от подмяна на комбайн. Нашата идея е новата ни прибираща машина да е LEXIОN на CLAAS, от голямата серия, модел 760. Нужна ни е и прикачна пръскачка от АMAZONE, с капацитет 3200 л, специален модел. В момента от това имаме нужда. Видях ги как се правят и това затвърди нашето намерение. В бъдеще можем и други машини да вземем. Но най-скоро ще е комбайнът. Отдавна събирам информация от различни места и от колеги как работи тази техника, как се държи на блока. Сега надникнах и отвътре и знам, че няма да сгрешим. Което значи, че и занапред ще работим в близко сътрудничество с Рапид.

ЕРДОАН КАРАМАНОВ е фермер с около 20 000 дка, в землището на град Ветово, област Русе, сее традиционните зърнени култури и рапица:

- За мен беше много интересно и полезно това пътуване в света на високите технологии. В заводите на двата бранда видяхме и се убедихме на живо в качеството на техните машини на сглобяването и доокомплектовката им на поточните линии. Не ни разрешиха да снимаме, но не ни ограничиха да надникнем навсякъде, да проследим в детайли монтажния процес, бояджийската работа, непрестанния контрол върху извършеното, тестването, пускането в движение и експедицията на машините.

Смея да твърдя, че сега знам точно какво има в един комбайн, каква е машината, която може би утре ще жъне в моите полета. Сигурна, надеждна, продуктивна, икономична, лека за обслужване и управление.

Личните ми впечатления са отлични. Видях как се постига прословутото германско качество. Видяхме съвършена организация на трудовия процес. Инвестира се в най-нови технологии, търси се най-подходящото за фермерите решение

И всичко се прави пределно точно при пълно спокойствие и дисциплина в работните халета. Мисля, че разбрахме защо комбайните на Клаас, например, са водещи на нашия и други европейски пазари. И знам защо и занапред ще работим с Рапид, които са били винаги отзивчиви за нашите проблеми. Имам зърнокомбайн LEXION 660 и трактор ARION 420 на CLAAS. Сега от пътуването много ме впечатли комбайн LEXION 630, компактен и много продуктивен. Такъв смятам да прибавя в моя машинен парк...

ТОШКО ТОШКОВ, фирма Агроблок, стопанисва около 12 000 дка в землището на община Димово, Видинско, зърнопроизводител:

- С Рапид в заводите на Клаас и Амазоне беше изключително интересно. В производствените халета на двете световни компании всичко беше любопитно и поучително за нас. Така се произвежда техниката, на която може да се разчита на полето. Мисля, че такива пътувания са нужни за българските фермери във времето на бурното развитие на новите технологии и растящата конкуренция с нашите колеги от други части на Европа. Видяхме как тези технологии се прилагат, за да стават машините все по-полезни на земеделските производители. И най-важното бе, че информацията за създаването на тези машини, с които работим или ще работим в бъдеще идва от монтажните линии, не от щандовете на едно или друго изложение. Но видяхме и друго- как и колко Германия е напред в аграрния сектор.

Домакините и в Клаас, и в Амазоне ни показаха как на практика конструктори и техници решават едни или други технологични задачи в интерес на фермерите. Показаха ни интересни машини, най-нови прототипи, които са били представени за пръв път на Агритехника 2015 и са получили златни и сребърни отличия. Не крия, че оттук нататък с моя екип ще мислим за нови машини като ще оглеждаме внимателно агропазара. Но сега имаме добър ориентир. Имам силажокомбайн Ягуар на Клаас. Ще мислим и за други машини от двете марки...

Последните думи на Тошко Тошков подсказват важна идея- винаги е нужен компетентен и точен водач в сложните пазарни отношения. Тогава и инвестициите ще си струват, и производството на зърно ще бъде рентабилно и конкурентно.