Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.
Калемът за присаждане се взема от средната или долната третина на летораслите, защото горните им части (върхове) са по-слабо развити и пъпките им там съдържат по-малко хранителни вещества.
Калемите трябва да са с дължина около 25-30 см, с 10-15 пъпки.
За да се осъществи качествено присаждане, калемите трябва да се вземат от много добре узрели клончета. А ето и как да ги познаете:
Когато летораслите са добре узрели, ако се притиснат между пръстите, те пукат. Ако са зелени, се огъват и не издават шум.
Зрелите клончета се различават и по цвета на сърцевината, която трябва да бъде зелена, а не пожълтяла или изсъхнала.
Добиват се преди пъпките да набъбнат
Калемите трябва да се приберат задължително преди набъбването на пъпките. Ако вегетацията е започнала и пъпките са набъбнали, не бива да се вземат резници от такива дръвчета.
Специалистите препоръчват, ако се закъснее с добиването на калеми, първо да се вземат от костилковите овощни видове, а после от семковите. Това се прави тъй като първите излизат по-рано от дълбокия покой.
Съхраняват се в речен пясък
Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка.
Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък. Съдовете се поставят в хладно и проветриво помещение. Ясно е, че в домашни условия е трудно да се контролират температурата и влажността, но овощарите трябва да намерят най-близки до препоръчваните.
Подходящи условията
Температурата да е в рамките на 0-10 градуса. Освен това помещението трябва редовно да се проветрява, а пясъкът да се полива. Не бива обаче да се прекалява с влажността на субстрата, тъй като може да се провокира преждевременно събуждане на пъпките на калемите.
Коментари