Зимата е времето за събиране на калеми за пролетното присаждане. Най-подходящите месеци са декември и януари, а в по-студените райони на страната и през февруари.

За да се получат плодове с търсените от градинарите характеристики, трябва да се вземат качествени калеми.

Резниците се добиват само от силни и плододаващи овощни дървета. Така има гаранция, че сортът, който се присажда, е този, който овощарят желае.

Калемите се вземат от едногодишни клончета, които са здрави и добре развити. Важно е летораслите да са добре узрели, с умерен растеж и с добре развити растежни пъпки. Освен това клонките трябва да са достатъчно дълги.

Препоръчително е резниците да се добиват от южната страна на дръвчетата, като се избират клонки от връхната и периферната част на короната.

Майчиното растение трябва да е здраво

Както вече споменахме майчините растения, от които се вземат калеми, трябва да са здрави и без признаци на вирусни заболявания. Сред лесно разпознаваемите симптоми на болни дръвчета са прекалено скъсени междувъзлия и спираловидно усукана дървесина на клонките.

Начинаещите любители трябва да имат предвид, че дървото трябва да се щади. Затова клонките се режат като от основата се оставят около 2-3 пъпки, които да продължат развитието им.