Георги Спасов има вила в района на Искърското дефиле и се интересува какви десертни лозови сортове ще виреят там.
ОТГОВОР:
За района, за който пита читателят са подходящи най-вече сортовете от групата на ранозреещите и с повишена студоустойчивост.
Така е, защото ранозреещите лози имат по-кратък вегетационене период и по-добре успяват да се подготвят за зимата - т.е.по-рано узряват техните леторасти и влизат подготвени в зимата.
На второ място зимните очи на чуствителните лози измръзват по време на покоя при температура под минус 15 градуса, докато тези на студоустойчивите издържат до минус 21-22 градуса.
Съвет! Отделно от съвета да се търсят ранозреещи и студоустоичиви сротове, трябва да се знае, че са нужни и други мерки: засаждане на защитени от вятъра места, подходяща формировка, загрибване, редовно торене и растителна защита.
Някои от ранните сортове са:
Перл дьо Ксаба - подходящ е за по-хладни райони и места с надморска височина до 800 м. Най-подходящата формиравка за него е стъблен или приземен Гюйо.
Армира - подходящ за отглеждане в райони с по-малки температурни суми и надморска височина до 800 м. Сравнително студоустойчив. Може да се отглежда и асмовидно.
Суперран Болгар - с добра студоустойчивост, но при екстремно ниски зимни температури трудничко се възстановява. Може да се отглежда при надморска височина до 800 м.
Подходящата формировка за Суперран Болгар е стъблен Гюйо с две плодни пръчки.
Плевен - той може да се отглежда на височина до 800 м., ако няма екстремно ниски температури. Плододава много добре при стъблена формировка и смесена резитба - плодни пръчки с по 10-12 очи и чепове с по две очи. Подходящ е и за асмовидно отглеждане.
Коментари