Европейският съюз започна разследване за възможни нарушения на закона за конкуренцията по време на кризисните преговори, проведени миналото лято във Франция с цел предлагане на възможно най-добри цени на местните животновъди.

Това потвърди представител на Еврокомисията, който обясни, че е получено оплакавне за ситуацията на пазара на млечни и месни продукти във Франция.
Има подозрения, че браншови организации като Националната федерация на земеделските синдикати (FNSEA), на Младите фермери и на Френските кооперативи, както и фирми от сектора, са се договорили за изкупните цени и за ограничения за внос, съобщава Le Gigaro.

От най-голямата френска фермерска организация FNSEA потвърдиха, че от Еврокомисията са сес вързали с тях, но заявяват, че не е имало картел за цените. Има разлика между ценови равнища, които покриват производствените разходи на фермерите, и ценови картел.

Разследването представлява нов проблем за френското животновъдство, което пострада от руското ембарго върху хранителните стоки от европейските държави и заради конкуренцията на по-евтините продукти от другите страни-членки на Европейския съюз.

Френските фермери организираха няколко протеста през лятото на 2015 г. и принудиха правителството да проведе преговори в сектора, на които преработвателите и веригите магазини се съгласиха да се опитат да повишат изкупните цени.

Но на фона на жестоката международна конкуренция преработвателите в хранителния сектор след това се отметнаха за маржовете и цените на свинското месо във Франция паднаха до 1 евро за килограм в сравнение с базисната цена от 1,40 евро, смятана за балансираща за фермерите.

Фермерските протести и подпомагането, отпуснато от френското правителство, предизвика недоволството на Германия и Испания, чиито фермери също са потърпевши от ниските изкупни цени на продукцията и от свръхпредлагането.

Френското правителство отпусна специална помощ от 700 милиона евро за животновъдите за периода 2015-2017 г. от националниа бюджет, допълнени с 63 млн. евро от европейските фондове. 180 млн. евро вече са изплатени на животновъдите под формата данъчни облекчения и социални мерки, както и за съвместно финансиране на инвестиционни проекти. Земеделският министър Ле Фол съобщи, че около 35 хиляди животновъдни ферми изпитват сериозни проблеми и се нуждаят от помощ.