Българската асоциация Биопродукти е за промяна на максималния праг на проектите и интензитете на помощта по мякра 4.1 на Програмата за развитие на селските райони. Асоциацията подкрепя намаляването на тавана за проекти за един бенефициент през целия програмен период от 1 500 000 евро на 1 000 000 евро.

Вярваме, че по този начин ресурсът ще достигне до по-голям брой земеделски производители, се казва в становище на асоциацията по повод предложенето на Министерството на земеделието и храните.

Не подкрепяме намаляване на интензитета на помощта, и особено - стесняване на интервала между базовия интензитет (предложен от МЗХ да стане 40 %) и максималния интензитет (предложен като 50 %).

Идеята на по-високия интензитет при разписване на мярката беше да се премахне дисбалансът в разпределението на фондовете, които в предходния период бяха съсредоточени в един сектор и няколко региона на страната. Чрез по-високите интензитети се целеше стимулиране на фермерите, работещи в уязвими сектори и намиращи се в необлагодетелствани райони, както и на реалните биоземеделци, да кандидатстват с проекти, да модернизират стопанствата си и да повишат своята конкурентоспособност. Затова смятаме, че по-високият интензитет трябва да се запази като инструмент за насочване на по-голям ресурс в уязвимите сектори, в изостаналите и планинските райони и в биоземеделието, гласи становището.