Необходими продукти: килограм брашно, 2 ч. лъж. суха мая, 1 ч. лъж. сода за хляб, 2 ч. ч. вода, сусам за подправка (по желание).

Приготвяне: Маята се размива в малко хладка вода. Добавят се солта, брашното, содата, водата и се замесва тесто, което да не бъде много твърдо или много меко. След като хлябът е омесен, се оставя да втасва около час.

В тестото се пъха паричка, увита в станиол и питката се пече в намазнена и набрашнена тава до златисто. Фурната трябва да е затоплена до 200 градуса.

След като е готова, се поръсва с вода и се увива в памучна кърпа да омекне.

На Бъдни вечер питката първа се разчупва. На когото се падне парата, той ще е здрав и късметлия през цялата година