Имайте предвид, че когато ни питате защо гроздето е станало много дребно, един от отговорите е в калия.
Гроздето от недохранените с калий лози по принцип става дребнозърнесто, а виното получава рязък, че чак неприятен вкус.
Калият е нужен на лозите и трябва да бъде част от оптималното и балансирано торене.
Той е важен елемент за торенето, защото допринася за получаване на устойчиви добиви с добро качество на гроздето.
Според специалистите по торене калият участва във всички жизнено важни процеси и има голямо влияние върху синтеза на веществата и натрупването им в органите. Лозата отдавна е определена от тях като калиеволюбива култура защото елементът определено активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Засилва и асимилацията, което води до получаване на по-добро качество при виното.
Освен това снабдените с калий лози преодоляват сухите периоди по-лесно и са по-студоустойчиви.
Коментари