Обикновено всеки домашен прозводител на вино съхранява ценната си напитка или в изба, или в мазе, или в гаража, който се явява надземно помещение.

Истина е, че младото вино може да зимува и в надземни постройки, но при това положение не е желателно температурата в тях да се колебае, както и когато навън е студено, тя веднага да пада много под нулата.

Ако зимните температури в помещението, в което съхранявате вино, спаднат до минус 2-3 градуса, това не е страшно, дори е полезно, но повече-не.

Колкото до влажността, и тя е важна - хубаво е да бъде около 85%.

Помещението ви трябва да има възможност за провертряване, защото ако в него се задържи влага, тя може да стане опасна и да е причинител за развитието на някои видове плесени.

Да знаете обаче,че хигиената си остава условие № 1 за съхранение на домашното вино.