Ася Василева

Ростселмаш е компания, влизаща в петицата на най-големите световни производители на земеделска техника. Тя има 13 подразделения и производствени мощности в Канада, Русия, САЩ, Украйна и Казахстан. През есента на 2007 г. Ростселмаш придоби канадския производител Buhler VERSATILE. През 2008 година в състава на концерна влиза компанията Klever, произвеждаща силажоприбираща, прикачна и навесна техника.

Днес продуктовата гама на компанията включва 24 типа земеделска техника със 150 модела и модификации. В компанията работят 10 000 души. Продукцията на Ростселмаш се изнася в 26 страни по света, на териториите на които работят 500 дилърски центра.

Компанията традиционно участва на изложенията в Хановер и печели награди.

Експертите, с които съм имала възможност да разговорям са убедени - машините на бранда са отлични, качествени и много добре приети от фермерите по света. Дори престижното списание Farmers Weekly наскоро посвети половината си издание на едно голямо събитие - новият комбайн на Versatile вече се предлага на пазара във Великобритания. Затова и моделите, които компанията представи в Хановер привлякоха интереса на световната земеделска общност.

За фермери с големи площи са предназначени тракторите с брандовете Versatile и Rostselmash. Акцент бе поставен на модел с мощност 600 к.с. "Тракторът е произведен в Канада. Оборудван е с двигател Cummins и трансмисия Caterpillar. Забележителното при него са гумените му вериги, които не позволяват буксуване и компактиране на почвата. Имаме и по-малка версия на трактора - с мощност 400 к.с. Голям е интересът към тези трактори в Източна Европа", заяви Дмитри Любимов, президент на Buhler.

Rostselmash показа нов модел и При зърноприбиращите машини

Това е RSM 161, с мощност 380 к.с., който е с уникална вършачна система. "Това е продукт, който предлагаме за първи път. Предназначен е за фермери с големи площи, които искат да прибират сламата след жътва и се нуждаят от голям капацитет. Кабината е наша последна разработка. Това наистина е една висококапацитетна машина. С нея може да постигнете 45 тона на час ожънато зърно", уточни Янош Бакони, управляващ директор в Ростселмаш.

Машината е със 7,1 кв.м метра очистваща площ и 6,5 кв.м. метра сепаратор, а обемът на бункера за зърно е 10,5 куб. метра. RSM 161 може да бъде оборудван със 7 или 9-метров хедер с режеща система Шумахер.

Продуктовата гама на Ростселмаш включва и решения за животновъдите. Може да силажира до 130 тона за час. Силажокомбайнът RSM 1403 е познат вече и в България, благодарение на официалния вносител фирма Агро Скай.

"Те са наш стабилен и добър партньор, с който имаме 4 години сътрудничество", коментира още г-н Янош.