Специално интервю за в.“Бьлгарски фермер” с ГЕОРГИ БОГОЕВ - един от първите, внесли в България комбайни CLAAS преди повече от четвърт век, за неговите премеждия и успехи в аграрния сектор, за изминатия от фирмата сложен път на утвръждаване на високоефективна земеделска техника у нас

През 2015 година фирма Рапид КБ отбеляза два юбилея- 25 години на българския пазар и 70 годишнината на управителя на фирмата Георги Богоев. Срещнахме г-н Богоев веднага след като се завърна от панаира Агритехника 2015. Той ни разказа за изминалите години, направи кратка равносметка на постигнатото и сподели как вижда развитието на фирмата в бъдеще.

- Г-н Богоев, честит 70 годишен юбилей. Може ли, връщайки се назад във времето, да разкажете за себе си. Как основахте фирма Рапид?

- Роден съм на 1 ноември 1945 г. в гр. Добрич. Учил съм в Техникума по механотехника в Добрич до 4-ти курс, след което се прехвърлих в Русе и завърших същия механотехникум, специалност Металорежещи машини. През 1969 год. завърших ВИММЕСС, Русе специалност ССМ с много висок успех. В моето формиране като инженер оказаха влияние почти всички преподаватели и асистенти от Института. Тогава Русе се славеше в цялата страна със силния си преподавателски състав. Водещото при мен бе голямото ми желание да науча и да зная повече за машините, за тяхната експлоатация и ремонт. Това ми желание не ме е напуснало и до ден днешен. Започнах работа през 1969 г. като инженер по експлоатация в с. Сенокос, Добричко, а от 1970 г. поех първите в България западни машини Джон Дийр - трактори, комбайни, самоходни косачки и друг прикачен инвентар. Това за времето си беше нещо невиждано- 25 човека обработвахме 50 хиляди дка при най-високо качество и добиви.

От тук нататък работата ми постоянно бе свързана с внедряването на нови машини и технологии в селското стопанство- най-напред в Русенски окръг, а по-късно и на територията на цялата страна. След Щръклево бях гл. инженер в ПАК, Русе. Първи в страната внедрихме нови машини за отглеждане на захарно цвекло- трифазната технология за прибиране на френската фирма Ерио, пръскачките и култиваторите Рау, сеялките Уникорн и Екзакта, по-късно и Ноде гужи и Бекер, и още много други.

Тези резултати не останаха незабелязани и вече като Главен специалист по механизация на Русе, заедно с проф. Кольо Василев и инж. Витков, изпитахме и започнахме първи в страната вноса на зърнокомбайните CLAAS -тогава Dominator 106. Изключителните резултати от изпитанията ни позволиха да се внесат и първите 20 машини Dominator през 1980 г. в Русе и Разград. През същата година на държавно ниво се взе решение за вноса на 135 броя CLAAS комбайни и това наложи преместването ми в Министерството на земеделието, където, освен за тази сделка, отговарях за ремонта и снабдяването с резервни части за селскостопанската техника в страната.

Няма по-хубаво от това човек да превърне своето хоби, своята страст, в професия. Тогава резултатите идват лесно и от само себе си. Така през 1990 год. създадохме една от първите частни фирми в страната - Рапид КБ ООД като представители на CLAAS за България, а по-късно и на AMAZONE, както и на други водещи западни фирми. И от тогава до сега сме едни от фирмите-лидери в нашия бранш. Официални представители за България сме не само на CLAAS и AMAZONE, а и на други престижни международни марки като Farwick, Strautmann, Walterscheid, Schwarte, Regent, Kiesling и др.

Усилията да наложим и постоянно да утвърждаваме тези реномирани марки на българския пазар не остават незабелязани от фирмите-партньори. Трогнат съм, че на Агритехника получих специално признание за своите усилия от CLAAS и AMAZONE по повод юбилея ми.

- Кое ви задържа цели 25 години на пазара?

- Голям принос за това вече четвърт век да сме на пазара и да вървим все по-напред и нагоре, на първо място са безспорните качества на техниката, която предлагаме.

Другото важно условие да просъществуваме толкова време, е интегрираният подход към клиентите. Клиентът е център на философията на бизнеса ни. За нас клиентите са на първо място, ние се стремим да разбираме техните индивидуални потребности. Постоянно се стремим да усъвършенстваме и оптимизираме работната среда. Предлагаме всичко по веригата - имаме компетентни търговци, които консултират клиентите, съдействаме финансирането на клиента чрез кредитните институции, обучаваме индивидуално фермерите как да работят с машините, извършваме цялостно гаранционно и извънгаранционно обслужване и предлагаме само оригинални резервни части. Разполагаме с квалифицирани сервизни техници, които всяка година участват в обучения зад граница във фирмите - партньори за новостите в техниката, която предлагаме. По този начин сме в състояние да откликнем веднага при решаването на всеки технически въпрос или проблем на нашата техника, във всяка точка от страната. Във всеки филиал имаме голяма складова база резервни части, която разширяваме постоянно и сме в състояние да доставим в случай на нужда необходимите части за 24 часа.

- Как привличате нови клиенти? Предлаганите от фирмата машини CLAAS и AMAZONE са немски, а пазарът е в условия на криза и има много евтини конкурентни марки?

- Всеки знае, че покупката на селскостопански машини е дългосрочна инвестиция. Комбайнът не е евтина стока, която купуваш днес и хвърляш утре, тъй като не ти харесва повече или не ти върши работа. Най-важното, което клиентите трябва да знаят е, че тук компромис с качеството за сметка на малко по-ниската цена не трябва да се прави.

На пазара има много фирми, които некоректно подлъгват клиентите с обещания за ниски лихви, които после не се оказват с обещания нисък процент. Или пък подлъгват клиента, че му оферират желаната от него машина с всички екстри, а после се оказва, че се налага той да оборудва закупената техника допълнително, за да му върши работа. Нашите оферти са най-подробни, описани са всички технически параметри. Някои фирми-фантоми се концентрират единствено върху бързата печалба - гледат да продадат машината, а нямат сервиз или предлаганите сервизни услуги не са на нужното ниво и после клиентите търсят нас. Има и такива, които не предлагат резервни части.

Една услуга трябва да е цялостна. Ние сме се наложили на пазара вече 25 години като сериозна фирма, която няма да излъже своите партньори или да ги подведе. Искам да посъветвам клиентите при правенето на толкова важна инвестиция като покупката на селскостопанска техника да се доверят на фирма с добро име в бранша. Да обиколят, да разпитат, да дойдат на място и да не се свенят да зададат всички въпроси, които ги интересуват. Да не се доверяват на сляпо, а да проучат какво е най-подходящото решение за техните нужди. Тъй като техниката постоянно се развива, излизат нови, модерни, високотехнологични машини. Препоръчвам да посещават редовно и изложението Бата Агро в Стара Загора, където са изложени новостите при всички водещи фирми в бранша.

Препоръчваме в есенно-зимния период всеки земеделец да отдели време за зимна техническа инспекция на своите комбайни, за да са напълно готови и на 100% технически изправни при старта на следващата жътва. Повечето ни клиенти са наясно с това, за което свидетелства и фактът, че само през изминалия сезон сме извършили над 300 зимни инспекции.

Ние не привличаме клиентите с евтини трикове, а оставяме техниката сама да говори за себе си. Клиентите сами идват при нас. Не е случайно това, че господата Иван и Лука Ангелови - създателите и собствениците на холдинга за птиче месо "Градус", които са Агробизнесмени на България за 2015 г., също са наши клиенти.

Не случайно на изложението Бата Агро щандът ни бе посещаван от младежи - ученици и студенти, които купуват от нас първия си комбайн CLAAS под формата на макет - те са още млади, но вече знаят кое на пазара за селскостопанска техника е най-доброто и след години ще се върнат при нас, вече за истински комбайн.

Поредното доказателство за качеството на предлаганите от нас стоки е отличието Машина на годината 2016, което получиха комбайнът LEXION 700 и торачката ZA-TS на Агритехника в Хановер.

- Как виждате развитието на РАПИД КБ?

- Виждам и в бъдеще РАПИД КБ като една от водещите фирми на пазара на селскостопанска техника.

Хубавото при нас е, че следваме линията на приемственост - от няколко години във фирмата работи синът ми Пламен Богоев, който първоначално оглавяваше отдел Маркетинг, а от две години като управител отговаря за оперативната дейност във фирмата. Като се учи от моя опит, той ръководи фирмата, налагайки една по-модерна, напредничава и съвременна визия за развитието ни.

- Г-н Богоев-младши, споделете Вашето виждане за посоката на развитие на фирмата?

- През годините РАПИД КБ се развива динамично. Отваряме нови филиали- освен съществуващите в София, Русе, Добрич и Стара Загора следващата година предстои да открием нов филиал и складова база в Монтана.

Заедно с разширяването на нашата дейност, както обслужваща, така и с резервни части, увеличихме сервизните екипи. Увеличихме и броя на техническите сътрудници в складовете, назначихме нови търговци.

В духа на приемственост при нас старите, опитни сътрудници охотно предават своя опит и добро отношение към клиентите на новите колеги. Ще се стремим тенденцията към сплотен колектив да се запази, защото на добрия екип се дължи една не малка част от успеха на нашата компания.

Нашата мрежа от филиали и дистрибутори покрива цялата територия на страната, за да можем максимално бързо да откликнем на конкретните нужди на всеки клиент, независимо от това в коя точка на България се намира.