Студоустойчивостта на сортовете лози е твърде различна, а стопаните, които ги отглеждат по няколко накуп в двора си или на лозето трябва да знаят това.

Има един показател, които донякъде може да ги ориентира за издръжливостта на лозовите растения на ниски температури.

Твърди се, че обикновено сортовете с по-мека дървесина, тези, които са по-силно родовити и повечето от десертните сортове са по-слабо студоустойчиви.

Според специалисти досегашните наблюдения върху измръзването на сортовете в страната позволяват те да се разпределят в няколко групи:

- С много добра студоустойчивост - Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг рейнски, Ризлинг италиански и др.

- С добра студоустойчивост - Саперави, Памид, Шевка, Мавруд, Мерло и др.

- Със средна студоустойчивост - Гъмза, Сензо, Мискет хамбургски, Тамянка, Мискет врачански, Зарчин, Чауш и др.

- Със слаба студоустойчивост - Болгap, Кардинал, Димят, Юни блан и др.