На кръгла маса "Науката и бизнесът-заедно за иновативно и устойчиво земеделие" за пръв път беше представена концепцията за реформата на Селскостопанска академия /ССА/, която е изработена от работна група, създадена от Министерството на земеделието и храните.

Тя предвижда до февруари-март 2016 г. да се дискутира преструктурирането на академията, за да могат през март-април да се внесат законодателни промени за промяна на Закона за ССА, или което е по-вероятно да се изготви изцяло нов закон.

Зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов, който представи концепцията, заяви пред научни работници, институции и представители на браншови организации, че моделът предвижда по време на преструктурирането да не се допуска продажба на земя и активи от научните звена, да се запази юридическата самостоятелност на институтите, но да има промяна в модела им на финансиране.

Ще се запази бюджетното финансиране на академията, а приходите на институтите ще остават на тяхно разположение.

Предвижда се 

комплексните опитни станции да преминат към съответните институти

и да се превърнат в демонстрационни опитни полета. Моделът е заложил стимули за младите научни работници и възможности за повишаване на възнагражденията на цялата научна общност.

Ще се създават 3 центъра, към които ще преминат всички институти:

- за иновациии - към него ще преминат вторични разпоредители с бюджетни средства, ИАСАС, Националната служба за съвети в земеделието,

- за изследвания и иновации в животновъдството - тук ще попадне и Институтът по фуражни култури в Плевен,

- за изследвания и иновации в растениевъдството.

Към центровете ще има научен и координационен съвет - във втория освен директорите на институтите ще има и представителство на браншовите организации.

Има предложение дори да бъде сменено името на ССА, която занапред ще се отчита както БАН и ще се ръководи от УС, председател, икнмически директор, изпълнително бюро и ще работи на принципите на проектното финансиране, за да отговори на нуждите на агробизнеса.