Д-р Емилия Бенова

Сухоежбината, похапването на крак и стресът могат да провокират стомашните болести.

За появата на язва спомагат наследствената предразположеност, пушенето, стресът, междусезонното време. Но като основна причина се смята хеликобактериалната инфекция. Особено се обостря язвата в периода между различните сезони.

В зависимост от разположението на язвата болката може да възникне 5-10 мин след хранене при язва на стомаха и 2-3 часа след хранене при язва на дванадесетопръстника. Може да се предизвика от глад, да се успокои за малко след приемане на храна и после пак да се възобнови. Обострянето рязко се сменя с период на затишие, най-често през лятото.

Доказано е, че виновник за възникването на язвата е хеликобактерия пилор, която прекрасно живее в киселата среда на стомаха. Тази бактерия е причина за развитието не само на язва на стомаха и дванадесетопръстника, но и други заболявания на храносмилателната система. Според гастроентеролозите голяма част от хората са носители на тази бактерия, но провокирането на язвената болест може да стане от посочените вече фактори: стрес, наследственост, начин на живот. Днес язвата е лечима. Съвременната терапия не само отстранява дефекта, но и предотвратява рецидиви.

При всички стомашни заболявания, особено при язва, е необходимо да се откаже алкохола, храни богати на целулоза, солено, кисело, люто, остри подправки. Препоръчват се пшеничен хляб, мляко, сметана, масло, приготвени на пара пилешко, телешко, постна риба, рукола. Храненето е 5-6 пъти дневно. Трябва да се изключат психоемоционалните фактори.

При нервно напрежение дори лекарства непомагат.