За разлика от мерките 4,1 и 6,1, където напливът от кандидати превиши бюджета в пъти, при преработката бяха поставени редица нови изисквания, които според консултанти и експерти ще затруднят потенциалните получатели на субсидии. Едно от тях е задължението е свързано с използването на новозакупеното оборудване.
Според наредбата през трите години от изпълнението на бизнес плана кандидатът за субсидия трябва да докаже 50-процентно натоварване на мощностите. По този начин ще се избегне досегашната практика, при която проектът се изработваше само, за да се усвоят едни субсидии от хора, които могат да си го позволят.
Консултантите обаче поискаха допълнителни указания от министерството на земеделието, за да се уверят, че няма да се оценяват проекти, при които машините имат само 1% натоварване през първата година, а през останалите две 80-90%.
Пред Синор.бг заместник-министърът на земеделието Васил Грудев обясни, че министерството ще даде „възможност по преценка на кандидатите да се определи как да стане натоварването”. Грудев допълни, че средно претеглено няма как мощностите през първата година да се натоварват само един, десет или 20 процента. Това означава, че средногодишно това натоварване трябва да над 30%, за да се докаже, че с тази инвестиция бизнесът постига ефективност.
По повод останалите въпроси, свързани с новото кандидатстване, Грудев обясни, че експертите от фонда са инструктирани и ще отговорят на всеки по-сложен казус.