Заразените с бруцелоза животни ще трябва да бъдат унищожени, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНР. Епизоотичната комисия в Благоевград се събра спешно заради огнището на бруцелоза в община Сатовча.

"Просто ще трябва да бъдат унищожени заболелите животни и ще трябва да се спре движението на животни в района. Всички мерки, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характер, тъй като се прилагат, когато се установяват такива огнища. Стриктното изпълнение на тези мерки, включително и от фермерите, е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище", каза министърът.

Причината за новото огнище на заразата според Танева е заради нарушаване на част от мерките при първото му откриване:

"Няма как да не се е появило, ако има нарушение на част от мерки, които са вземани при установяване на първо такова заболяване. Там в района имаше лятото - хипотеза, в която някой е решил, че може да се спаси от това заболяване, да не загуби стойността на дадено животно, нерегламентирано да го изведе за пазар, за паша се получават и тези рискове ги има. Най-важното е всички засегнати лица, които трябва да прилагат тези мерки, да ги приложат стриктно, защото всяко заобикаляне на тези мерки, „спасение“ извън контрола означава риск от последващо разпространение на болестта и риск от зараза на хората", обясни Танева.

Болните от бруцелоза овце и кози в село Кочан, община Сатовча ще бъдат умъртвени в понеделник, а всички възприемчиви към бактерията животни ще бъдат изследвани. Това е една от императивните мерки, които набеляза епизоотичната комисия в Благоевград, свикана спешно от областния управител.