Няколко са обективните причини, поради които папагалът започва да хапе:

Папагалът линее

В този период падат старите пера на птичката и израстват нови. Този процес е съпроводен със силен сърбеж, което води до повишена раздразнителност и агресивност. Затова в този период е най-добре да не безпокоите птицата.

Папагалът е в лошо настроение уморен е или е болен. Ако любимецът ви е потиснат и накокошинен, това означава, че не се чувства добре. В тези случаи е по-добре да не вземате в ръце папагала, защото той е готов на всичко, за да го оставите на мира.

Заради хормонално напрежение

По време на размножителния период или по време на половото съзряване папагалчето чувстват хормонално напрежение, поради което то може да започне да се държи предизвикателно и агресивно.

Папагалът се страхува за живота си и се опитва да се защитава

Това най-вече е свързано с адаптационния период. Папагалът още не е свикнал с новата обстановка, а стопанинът вече напира да контактува с него. И тогава птицата може да се изплаши и да го ухапе. Затова е важно опитомяването да става постепенно.

Папагалът защитава територията си

Ако ви хапе само когато пъхате ръка в клетката му, значи, че се опитва да защити територията си. В такива случаи е най-добре папагалът да се взема в ръце само извън клетката му.