Продължителността на угояване на зайците в личните стопанства обикновено е 45-50 дни. Отглеждането им най-често е в обикновени индивидуални или групови клетки

На всеки възрастен заек трябва да осигурите 0,30 кв. м площ, а за малките зайчета - по 0,08-0,10 кв. м в закритите помещения и по 0,10-0,12 кв. м в клетките на открито.

По-голямата площ дава възможност да се извършват повече движения, при което заекът израходва повече енергия. Ето защо прирастът в тези случаи е недостатъчен.

Но неблагоприятно се отразява и силно намалената площ.

Ако зайците са много сгъстени те си пречат един на друг. Ето защо не само че не наддават на жива маса, а много често може дори да отслабнат.

Друго основно правило: мъжките зайчета на 3-3,5-месечна възраст се отглеждат в група без да се кастрират. Около 4-ия месец настъпва половото съзряване и тогава вече мъжките зайчета трябва да се кастрират. Ако не го направите, ще настъпят битки в зайчарника.

Причината е, че с угояването половото им узряване се ускорява и те започват да си съперничат. Те се дращят, хапят до кръв, разкъсват кожите си.

Всички тези травми и наранявания влошават качеството не само на кожите, но могат да причинят и инфекции и да претърпите загуби.