Асоциацията на собствениците на земеделски земи има намерение, съвместно с производители, да представи, пред Министерството на земеделието, проекти за уедряване на обработваемите площи. Това съобщи пред БНР Стайко Стайков, председател на асоциацията.

Комасацията е частна инициатива, но държавата участва задължително. Ако имаме над 10 процента от обработваемата земя в едно землище, можем да инициираме такъв проект, каза Стайков.

Той добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения.

Около 11 милиона декара, което е близо 30% от нивите, са сменили собствениците си през последните 7-8 години. Свободните земеделски площи остават все по-малко, съобщи още Стайков.

В момента по места по-активни купувачи били арендаторите, но имало и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя. Най-евтина е тя в Хасковска област, там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. Най-висока е цената на нивите в районите, известни като "житницата на България". В по-голямата си част земеделските земи са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи, обобщи председателят на асоциацията.