410 милиона евро ще върне Европейския съюз на земеделците в 28-те страни-членки. Това са средства, задържани от Брюксел в кризисния резерв, но останали неизползвани през 2015-та. Допълнителните помощи, изплатени през годината, са били покрити от текущия бюджет на Съюза, съобщи Европейската комисия.

Сумата от 410 милиона е натрупана от нераздадени директни плащания. В крайна сметка обаче, фермерите няма да спечелят, тъй като трябва да се напълни кризисния резерв за 2016-та. Това ще стане като се удържат част от директните плащания за този декември. По данни на Комисията сумата се равнява на 1,39 процента от субсидиите, които надвишават 2000 евро.

От друга страна 18 държави трябва да върнат общо 284 милиона, заради нередности при изпълнението на Общата аграрна политика. Ирландия е начело на този списък и трябва да върне 68 милиона. На второ място е Холандия с 52, следвана от Италия с 51 милиона. България е също сред нарушителките и трябва да възстанови 317 хиляди евро в европейския бюджет.