България и Китай улесняват и разширяват търговията със селскостопански продукти, което ще се постигне спазвайки и гарантирайки контрола по предотвратяването навлизането, установяването и разпространението на карантинни вредители и болести.

Това се посочва в Меморандум за засилване на сътрудничеството в областта на санитарните и фитосанитарните въпроси, който бе подписан от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министъра на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР Сун Давей. Двамата се срещнаха в град Пекин, по време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Китайската Народна Република и водената от него правителствена делегация.

Меморандумът ще спомогне за увеличаване на стокообмена със земеделски и хранителни стоки между двете страни като улесни двустранната комуникация по процедурите за одобряване на протоколите за търговия с храни. Документът влиза в сила от датата на подписването му и е за период от 5 години, като в края действието му ще бъде автоматично продължен за нов петгодишен период.

„България спазва стриктно европейското законодателство относно качеството на храните и проследяемостта на хранителната верига“, категорична бе министър Танева. Тя покани ръководството на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР на посещение у нас, за да се убедят на място в това.

По време на срещата, министър Танева връчи официално и документите за стартиране на нова, 22-ра, процедура за одобряване на сертификат за износ на продукти от България за Китай. Тя е за търговия с пресни плодове - череши, праскови и сливи. Обсъдени бяха и останалите 19 процедури за издаване на сертификат за износ. Към момента има три приключили процедури с одобрени сертификати.