Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) покрепи използването на синтетичния антиоксидант етоксивина в комбинираните фуражи за продуктивни животни.

Етоксивинът е много ефективен антиоксидант, който се използва за запазване на хранителността на ключови компоненти в дажбите на животните. Използването му предотвратява развитието на окислителни реактивни съединения, като по този начин се увеличава срокът на годност на фуражите.

Според специалистите на EFSA при съхранението на фуражите се развива процес на окисление на липидите. Вследствие на това фуражът започва да гранясва - променя се вкусът, миризмата и цветът му и се скъсява срокът на годност.

Антиоксидантите противодействат на окислението на липидите, до досега фуражната индустрия прилага натурални антиоксиданти, които не са достатъчно ефективни.

И въпреки че поддържа използването на синтетични антиоксиданти специалистите от EFSA отбелязва, че научните данни за употребата му не са достатъчни и призовава учените да активизират усилията си в тази посока.