Изхранването на фуражи, заразени с малки дози микотоксини, могат да доведат до метаболични, физиологични и имунологични разстройства при животните, предупреждават специалистите.

Под малки дози се разбират равнищата, които не превишават допустимите концентрации, определени от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Резултатите от серия изследвания, проведени от специалисти от компанията Biomin, показват, че малки дози микотоксини се отразяват негативно върху стомашно-чревния тракт на животните, което е погубно за храносмилателната и имунната им система и води до различни хистологични нарушения.

Например експеримент, проведен с патици, показал, че при добавянето в дажбата на ниски равнища афлатоксини усвояемостта на белтъчините намалява с 13 процента. При наличие на два микотоксина - например на афлатоксинт и охратоксин, заплахата сериозно нараства.

Освен това микотоксините имат имуносупресивен ефект, вследствие на което организмът на животните става по-възприемчив на различни патогени.