Категоричен е фермерът Станко Димитров, който в землището над Етрополе отглежда стадо крави за месо от породата Лимузин

Жени Владинова

Станко Димитров от Етрополе има две стада в момента - едното е от крави месно направление основно от породата Лимузин. Второто стадо е от крави за мляко от породата Родопско късорого говедо, което е известно с високата си масленост, достигаща до 7%.

Двете стада имат между 110-120 крави-майки и в сезона достигат до 230 животни.

Но младият фермер няма намерение да спира дотук - вече е поръчал животни от Франция и за създването на

трето стадо, което ще е изцяло с животни от породата Обрак

Преди 2 г. той купува 2-3 животни от тази порода за експеримент и остава изумен от изключително добрата адаптация на кравите към нашите природно-климатични условия. Именно това натежава на везните при взимане на решението да направи стадо изцяло от крави Обрак. Затова вече е поръчал от Франция заплодени юници Обрак, с които ще създаде стадо за месо от тази изключителна порода крави.

Моят личен опит дотук поне показва, споделя Станко Димитров, че тази порода може би е най-подходящата като приспособеност към нашите климатични условия и високопасищно животновъдство.

Кои са предимствата на животните от породата Обрак:

0 те са непретенциозни на сухи и изгорели пасища;

0 издържат както на големи горещини, така и на много ниски минусови температури.

Всичко това моят домакин твърди от личния си опит.  И разказва интересен случай от свое посещение в предишни години на животновъдното изложение SIMA във Франция. Там става свидетел на интереса на животновъди от Казахстан, които купуват крави Лимузин. Те обяснили на французите, че избират тази порода, защото смятат, че е подходяща за температурните амплитуди от минус 20 до плюс 40 градуса в планините на Казахстан. Но френските селекционери-развъдчици бързо ги разубеждават и им препоръчват крави от порадата Обрак. Аргументът им е, че животните от тази порода са най-подходящи за сурови климатични условия. Това кара Станко да купи 2-3 животни Обрак и, по думите му, остава изумен от добрата приспособяемост на породата към трудните климатични условия у нас - особено при горещо и сухо лято и мразовита зима.

Още за опита на фермера Станко Димитров в месодайното животновъдство четете в броя на в. "Български фермер" от 3-ти декември