Цената на пшеницата отново започна да пада на  борсата в Чикаго , след като беше потвърдено от USDA подобрението на посевите в САЩ. Стоковите пазари там , както и преди, си остават мудни, но ако геополитическото напрежение продължава да ескалира, някои търговци могат да започнат да съкращават кратките си позиции.

Победата на Маурисио Макри в изборите за президент на Аржентина, все още е в центъра на вниманието на пазарните играчи. Ако президентът удържи обещанието си за значителен спад в експортните такси, Аржентина може, скоро да се върне на международната арена в качеството си на крупен играч. Тази ситуация може да се отрази и на пазара на пшеницата.

Египет, използвайки спада в цената на житото, обяви търг за закупуване с доставка 21-31 декември. Конкуренцията на руската пшеница си остава много силна. В същото време Йордания отмени своя търг за закупуване на 100 000 тона пшеница.

Ако времето в САЩ се подобрява, то в Индия Ел-Ниньо предизвиква дефицит на влага и покачване на температурите, което на свой ред ще доведе до спад в посевните площи с пшеница и рапица. Така че и Индия може да стане важен вносител на пшеница, през следващата година.

Цената на рапицата, вчера възобнови своята активност, на фона на напрежението по отношение на запасите.

КОТИРОВКИТЕ: . Пшеницата от реколта 2015 държи цена 171 евро/т, база юли, качество 76/220/11, доставка в Руан.

. Пшеницата на чикагската борса се търгува по 167 евро/т с доставка декември 2015.

. Цената на твърдата пшеница, реколта 2015 е 280 евро/т с доставка порт Ла Нувел.

. Котировките на рапицата са 380 евро/т Фоб Мозел, реколта 2015 с доставка ноември 2015.

. Котировките на фуражния ечемик бяха на ниво 158 евро/т, реколта 2015, доставка юли.

. Пазарът на пивоварния ечемик Себастиян показва 180 евро/т за реколта 2015, фоб Крей.

. Слънчогледът реколта 2015 е 415 евро/т, доставка октомври - Сан Назер. . Царевицата от реколта 2014 се котира за 162 евро/т, база юли, с доставка FOB Бордо.