От януари до септември 2015 г. износът на сирене, произведено в страните от Европейския съюз, за Япония е 50,475 т, което представлява увеличение от 44 процента в сравнение с аналогичния период на миналата година. Продажбите на европейско сирене в Южна Корея са се увеличили два пъти и са в размер на 24,754 т.

Обратна тенденция при експортните обеми на американско сирене на азиатския пазар отчитат от Департамента по земеделие.

След рекордното увеличаване на млекопроизводството в страните от Европейския съюз през 2014 г. очакванията за тази година са за ново увеличение на производствените млечни обеми с 1,1 процент. И след загубата на руския пазар заради въведеното ембарго Европейският съюз започна активен икспорт на сирене в други региони по света, като по този начин измества според анализатори "агресивно" американските млечни продукти.

До края септември 2015 г. вносът на европейско сирене в САЩ е 101,405 т, което, изчислено на годишна база, е над 21 процента. Увеличението на вноса се обяснява с намалението на цените на продукцията, предизвикано от свръхпроизводството на мляко в Европа и от отмяната на млечните квоти.

Според анализатори Щатите едва ли ще могат да си отвоюват частта от азиатския пазар, зает сега от Европейския съюз, или поне дотогава, докато цените на американското сирене надвишават ценовото равнище на световните пазари.