Harsewinkel/Hannover, специално за в."Български фермер"

На Агритехника 2015 CLAAS получи отличието Машина на годината 2016 за серията LEXION 700. Така титлата в категория "Комбайни" отново дойде при водещия производител на комбайни в Европа. Този приз се връчва ежегодно на световните изложения Агротехника в Германия и SIMA във Франция от жури, съставено от 19 редактори от специалност "Техника" от осем европейски страни. Общо биват връчени отличия за иновации при селскостопанската техника в 16 различни категории.

В категорията "Комбайни" CLAAS отново стана победител. Още на SIMA 2015 титлата Машина на годината 2015 бе получена от комбайн TUCANO на CLAAS. Сега новата серия LEXION 700 се окичи с титлата Машина на годината 2016. Журито спомена специално неговите технически нововъведения като 4D почистването и автоматичния контрол на потока материал, които по повод на Агритехника вече бяха отличени с DLG-сребърен медал.

4D почистването бе разработено за жътва по неравни полета с цел равномерно запълване на обратното връщане на подготвителната дъска и ситата при движение под наклон. 4D почистването се състои от два компонента:

- управление на клапите в зависимост от наклона

- автоматично управление на вентилаторите.

Ако машината е снабдена с 4D почистване, тя има допълнителна двойка роторни клапи. Активното управление на роторните клапи се осъществява в зависимост от напречния и надлъжен наклон на машината, както и на моментното натоварване на сепарирането и почистването. Всяка половина от сегментите на роторните клапи се отваря или затваря автоматично, в зависимост от това от горната или долната страна на наклона се намира.

За да се разпознаят своевременно критични върхови натоварвания, CLAAS разработи за LEXION 700 и автоматичен контрол на потока материал. При него се контролират и изравняват оборотите на двигателя, APS вършачката и сепарирането на остатъчните зърна ROTO PLUS. В случай на нужда захранващият канал, хедерът и изпразването на бункера за зърна се изключват автоматично, за да се избегне опасността от авария.

"CLAAS са първенци при комбайните в Европа. Това отличие е едновременно похвала, но и стимул за целия екип около LEXION", изтъкна със задоволство Клаус Шефер, продуктов мениджър Комбайни в CLAAS Selbstfahrende Erntemaschinen.