Ася Василева

Когато инженерите на Deutz-Fahr проектират новата и най-мощна 9-та серия трактори, те искат тези машини да имат всичко. Целта им е да съчетаят висока производителност, ниски разходи за работа, уникален дизайн, ненадминат комфорт, технологии от бъдещето, всички опции, които би могъл да си пожелае фермерът. И при това да работят лесно и без операторите да притежават специално техническо образование. Колкото и невероятно да звучи, в компанията са се справили с тази почти невъзможна за изпълнение задача. Така се ражда 9-та серия на тракторите Deutz-Fahr, която има всички предпоставки да се превърне в новата легенда на германската компания. И за да се убедят фермерите с очите си в тези качества на новите машини, официалният дистрибутор на бранда у нас - фирма Ири Трейд проведе серия от демонстрации на топ-модела 9340 TTV, в цяла България.

Със своите 340 к.с. той е най-мощният модел от новата 9-та серия на Deutz-Fahr. Заедно с останалите два модела - 9310 TTV - 310 к.с. и 9290 TTV - 290 к.с., 9-та серия представлява голямата крачка на Deutz-Fahr в посока високомощностeн диапазон трактори.

Първата среща на родните земеделски производители с новия трактор от 9-та серия на Deutz-Fahr беше в землището на село Карагеоргиево, община Айтос. Там машината демонстрира работа с триметров продълбочител със 7 работни органа и с дълбочина на обработката 65 см.

Домакин на представянето бе земеделският производител Радослав Сотиров, който е в партньорски отношения с Ири Трейд от 4 години. За този период е закупил 2 трактора Deutz-Fahr М 620 и един комбайн.

"Много сме доволни от машините, за нас те са перфектни, - коментира производителят. А като съотношение цена-качество са определено едни от най-добрите на пазара. Фактът, че много колеги вече имат трактори Deutz-Fahr говори сам за себе си. Друго важно нещо за нас е качеството на обслужването на машините. В това отношение Ири Треид е безупречна".

Затова Радослав Сотиров планира да закупи още техника от Ири Трейд. "Кандидатствам с проект за закупуването на телескопичен товарач и един трактор от малкия клас - 100 коня. - Добавя нашия домакин. - Ако имах повече земя, веднага бих си купил новия модел. Това е прекрасен трактор, прави с лекота продълбочаване до 65 см. Вижте полето как изглежда- просто приказка".

На демонстрацията присъства и Янчо Проданов от с. Полски извор, област Бургас. Той стопанисва около 7 хиляди дка земя, като за основните обработки също използва трактор Deutz-Fahr, закупен от Ири Трейд - модел Х 720- 265 к.с.

"Техниката от Ири Трейд наистина се оказа изключително здрава. Не сме имали никаква авария досега, затова не ми се е налагало да ползвам много често сервиза им, предимно е било за обслужване. От опита си, обаче, съм се убедил, фирмата е една от най-коректните в у нас. Само хубави неща мога да кажа за Ири Трейд".

Янчо Проданов не спести възхищението си и от новия модел 9340 TTV: "Реално това е тракторът, който ни е нужен - съвкупност като разход, мощност и най-вече комфорт в задволанната част".

Фермерът по принцип е човек, които не обича много-много да използва хвалебствени думи. Още повече, когато става дума за трактори - основно средство за неговото производство. Но не дай си боже, ако производителят го е подвел. Няма да спести нито един нелицеприятен коментар. Затова съм приятно изненадана от тези категорични мнения на участниците в демонстрацията, че това са едни изключително добри машини, които в своята 150-годишна история са служили вярно на германските фермери, а днес вече и на българските.

А фермерите по цял свят са еднакви и не крият, когато са доволни от работата на една машина. Мнението на моите събеседници бе категорично: "Тракторите от 9-та серия на Deutz-Fahr са отлични и ги препоръчваме на всеки!"