Ветеринари са започнали ваксинация на домашните животни в района на Кирково заради появила се зараза, съобщи сайта Агроновините.

Става дума за заболяването "устрел" - пасищна инфекция, причинявана от бактерия. От него само за един ден са умрели пет крави в село Кърчовско. Животните в засегнатия район са под наблюдение, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните в Кърджали.

Бацилът е слабо устойчив, но спорите му са много издръжливи в околната среда. В трупа на умрялото животно причинителят може да преживее до 6 месеца, а в почвата – с години.

За дезинфекция са подходящи 10% хлорна вар, 10-12% формалин, натриева основа в 10% разтвор. Най-податливи към заболяването са говедата на възраст от 6 месеца до 3 години.

Болестта често се бърка с антракс, но човек не боледува от устрел.

Причинителят се предава чрез храната или водата за пиене. Заразяването може да се благоприятства както от травми по кожата, мускулатурата и лигавиците, така и от възпаление на червата.

Опасни са заразените ливади и пасища

в които е имало смъртни случаи от устрел и животните са били аутопсирани, одирани или заровени на място.

Причинителят на болестта се среща и в места с мочурливи и тинести ливади и котловини. Ако животните се хранят със сено от такива ливади, болестта може да се появи и през оборния период на отглеждане.

Инкубационният период е от 1 до 3 дни. Най-честият симптом на устрел е куцането на животните. Отоците се развиват по крайниците, край опашката или по шията.