Ваня Велинска

Резките климатични промени, на които сме свидетели през последните години, категорично доказаха, че иновативните технологии са ключът към успешното производство. Хибриди от новата генетика много по-добре се справят при лоши условия и от тях се получават сравнително добри добиви.

Когато говорим за иновации в земеделието, не може да не отбележим технологиите, предлагани от фирма Еуралис.

Изследователската дейност на компанията е сред най-големите в Европа, като 13% от оборота й се реинвестира всяка година в научна и развойна дейност.

Френският кооператив има над 20-годишен опит в молекулярната генетика, а за да ускори генетичния прогрес, Еуралис използва най-новите лабораторни технологии, за да предлага на клиентите си иновационни решения за полето, съобразени с най-високите изисквания за качество.

Безспорно технологичният напредък на Еуралис се дължи и на разнообразието на генетичния материал, с който компанията разполага. Производствените локации на фирмата в Европа са 500 000 на брой, а продукцията от тях се тества в 12 изследователски станции, разпръснати из целия континент.

Компанията предлага различни технологични решения при всички култури, от които произвежда семена. При царевицата например иновациите са няколко - Tropical Dent, Roots Power, DUO System.

Преди повече от десет години Еуралис Семена стартира програма, чийто цели са насочени към научни изследвания на генетични групи и семейства царевица, различни от широко използваните от семенарските компании. Идеята, заложена в новото начинание, е да се открие нова група царевица, превъзхождаща останалите в генетично отношение.

Хибридите, които са представители на тази нова генетика, се наричат Тропикал дент и се характеризират с много силен хетерозисен ефект или с други думи - огромно превъзходсто на качествата на хибрида над качествата на родителските линии. Колкото по-отдалечени са родителските линии, толкова по-силен е хетерозисния ефект.

Хибридите Тропикал дент приличат повече на стъкловиден тип царевица с кръгловидни зърна, но за тях е характерно това, че процесът на отдаване на влагата в края на вегетацията е много по-бърз, точно както при царевица тип конски зъб, разясняват специалистите от фирмата. Хибридите от новата генетика са получени при кръстоска на Тропикал Дент линии със стъкловидна царевица за раннозрелост и с конски зъб за по-късно ФАО.

Технологията Roots Power създава царевични хибриди с по-силна коренова система, която прави растенията устойчиви на суша и полягане.

Другата технология DUO System включва хибриди, устойчиви на циклоксидим. Това са царевици, които могат да се отглеждат на площи, заплевелени с балур от коренища, троскот и пирей.

В България Еуралис представи хибридите от тези технологии преди две години и за този кратък период те се наложиха и станаха едни от най-предпочитаните от фермери, които правят качествено земеделие.

Ето и някои резултати, които се получиха в стопанствата в различни райони на страната през 2015 г.: ЕС Флато - 1061 кг/дка в с. Горна митрополия, 951 кг/дка в с. Безводица; ЕС Метод - 1130 кг/дка в с. Горна митрополия, 1055 кг/дка в с. Безводица; ЕС Сензор - 1032 кг/дка в с. Горна митрополия, 1055 кг/дка в с. Безводица; ЕС Кортес - 1054 кг/дка в с. Горна митрополия, 1318 кг/дка в с. Безводица; ЕС Блазон Дуо - 1037 кг/дка в с. Горна митрополия, 1318 кг/дка в с. Безводица.

За пролетна кампания 2016 г. от Еуралис ще предложат 4 нови хибрида от технологията Тропикал Дент. Това са:

ЕС КОКПИТ Фао 250 - номер едно хибрид по отдаване на влага, може да се ползва като втора култура, за зърно и силаж.

ЕС ГАЛЕРИ Фао 330 - отлично съчетание между висока добивност, устойчивост на стресови условия и бързо отдаване на влага в края на вегетацията, за зърно.

Друга характеристика на Кокпит и Галери е това, че освен че са представители на Тропикал Дент, съчетават в себе си и допълнителен ген от технология Roots Power - за по-голяма коренова система.

ЕС МЕТОД ФАО 380 е стабилен хибрид, независимо от потенциала на полето, подходящ за всички региони, за зърно.

ЕС КОРТЕС ФАО 420 - той има бърз начален старт и стабилен добив, независимо от условията, характеризира се с постоянство и висок добивен потенциал при сухи и нормални условия, за зърно.

Всички изброени Тропикал Дент хибрид носят характерните черти на тази технология, а именно много добър добив, стабилност на полето и бързо отдаване на влага.

В царевичното порфтолио на Еуралис има и друг топ представител на селекционната програма за идентифициране на хибриди с много мощна коренова система Roots Power. Това е абсолютния флагман

ЕС СЕНЗОР (ФАО 400), който е продуктов лидер заради високия си добивен потенциал на зърно при всички възможни условия. Този хибрид е доказал качествата си през годините и ще продължи да го прави и през предстоящата 2016 година.

ЕС ФЛАТО е другия номер едно хибрид по добив и регулярност през годините с ФАО 350. Той е здраво растение, което оптимално залага кочана. Рано цъфти, което го прави толерантен на суша.

ЕС БЛАЗОН ДУО (ФАО 450) е устойчив на хербицида Фокус Ултра (циклоксидим) и перфектно решение за полета, заплевелени с житни плевели - балур, троскот, пирей.

ЕС ФЕРИЯ ФАО 550 е силажното предложение на Еуралис за 2016 г., което се характеризира с много добър Stay Green ефект, отлична смилаемост на силажа, както и с високо съдържание на скорбяла.