В Китай се строи най-голямата в света фабрика за клониране, като плановете са да се произвеждат кучета, коне и до един милион говеда годишно, пише Discovery News.

Съоръжението струва 31 милиона долара. Ще има лаборатории за клониране и генна банка, съобщава държавната информационна агенция Xinhua.

Проектът е на китайската биотехнологична компания Boyalife и южнокорейската Soomam Biotech, чиито основатели бяха въвлечени в скандал заради твърдения, че са клонирали човешки ембриони заедно с два китайски изследователски института.

Във фабриката ще се разработват домашни любимци, полицейски кучета, съзтезателни коне и говеда, които ще се предлагат на пазара в индустриални мащаби. Очаква се производството да започне следващата година с първоначален капацитат 100 хиляди ембриона на говеда годишно, които ще се увеличат до един милион.

„Китайските фермери се затрудняват да произвеждат достатъчно телешко месо за пазара,“ казва за Xinhua председателят на Boyalife Си Сиаочун.

Потребителите на социални мрежи обаче изразяват скептицизъм относно апетита на клиентите за клонирано месо, отбелязвайки, че фабриката ще бъде близо до място на смъртоносни химически експлозии, които убиха най-малко 165 души през август и че Китай е постоянно раздиран от скандали, свързани с безопасността на храната. „Това месо в Китай ли ще се продава или в Южна Корея? Ако е в Китай, моля първо да го опитат водачите ни,“ казва един потребител.

Друг коментира саркастично: „Това говеждо месо определено трябва първо да бъде запазено за правителствените лидери; само след като те и техните семейства го консумират в продължение на десет години, могат да го дадат на нас, хората! Наистина, нямам търпение!“

Sooam се управлява от Хуанг Ву-сук, който през 2004 година заяви, че е добил първите стволови клетки от клониран човешки ембрион и беше аплодиран като национален герой в Южна Корея, преди да се разбере, че изследването му е било подправено и изобилства от етични пропуски.

Уебсайтът на Sooam публикува инструкции какво трябва да направят потенциалните клиенти, които искат да клонират починал домашен любимец куче.