Продажбите на трактори и останалите селскостопански машини се понижаваха през тази година на всички големи европейски пазари и за почти всички продуктови групи, но от Европейската асоциация на съюзите на производителите на селскостопанска техника очакват търсенето да се стабилизира през 2016 г, съобщи електронното издание Profi, цитирано от sinor.bg

Оценки на експерти сочат, че пазарът на селскостопанска техника в Германия се е свил вероятно с 10% през тази година, във Франция – с 11%, във Великобритания – с 15%, а в Италия – с 4%.

Изглежда обаче дъното вече е достигнато, след като пазарът в Испания се е разширил с близо 6% и прогнозите за 2016 г. са тенденцията да се запази, макар и с по-слабо темпо на ръст. Най-вероятно във Франция и Германия отново ще има лек спад, докато за Италия и Великобритания се очаква стабилизиране на продажбите на тазгодишното ниво.

По данни на европейската асоциация с изключение на силажокомбайните, където през тази година се отчита ръст от 2,8% благодарение главно на френския и испанския пазари, при всички останали видове селскостопанска техника има спад на продажбите на европейския пазар. При тракторите очакваното понижение е със 7,1%, като изключението отново е Испания. Предвижданията са търсенето им през 2016 г. да се задържи на тазгодишното ниво. Пазарът на комбайни демонстрира смесени резултати с по-слаби продажби във Великобритания, Испания, Франция и Холандия, докато някакви положителни сигнали идват от Италия и Германия. Прогнозата за тази година е за свиване на пазара с 5% и запазването му през 2016 г.

Значителен спад се наблюдава на почти всички европейски пазари на техника за косене, като продажбите са намалели с почти 10%. Единствените изключения са Испания и Турция, където търсенето се е стабилизирало. Очакванията за 2016 г. са за нива на продажби, подобни на тазгодишните. Силен спад отчитат продажбите на балираща техника в държави като Великобритания и Франция, а прогнозата за европейския пазар на този тип машини като цяло сочи свиване с 8,7% през тази година и относително слабо понижение в търсенето в повечето държави през 2016 г.

Предвижданията за продажбите на пръскачки през тази година са за спад от 6%, като върху показателя най-много натежава свиването на търсенето в страни като Германия, Великобритания и Белгия, докато относително силен ръст отчитат пазарите в Испания и Холандия. Единствено за тяхната продуктова група се очаква увеличаване на търсенето в повечето европейски държави през 2016 г.