Лихвите по депозитите у нас догодина ще паднат до равнища, близки до нулата. Това прогнозира Калин Христов, подуправител на БНБ, отговарящ за управление “Емисионно”, по време на банкова конференция в София.

Той обаче уточни, че няма да се стигне до въвеждането на отрицателни лихви за домакинствата, каквито вече са се появили по текущите сметки на фирмите в някои страни от ЕС.

Според Христов процесът ще е ефект от допълнителното увеличаване на количествените улеснения в еврозоната, които създава Европейската централна банка. “Тази парична политика доведе до по-умерен спад на лихвите по кредитите в сравнение с този по депозитите”, каза още подуправителят на БНБ.

Анкета на БНБ сред банките относно търсенето и предлагането на кредити показва, че търсенето в България се ускорява малко по-бързо в сравнение с търсенето на кредити в еврозоната. По оценката на Калин Христов този процес ще продължи и догодина. Засилва се търсенето най-вече на краткосрочни кредити в корпоративния сектор и на потребителски заеми от страна на домакинствата за сметка на ипотечните кредити, уточни Христов.

“Ниските лихви не са генератор на кредитната активност. Това са склонността на домакинствата да заемат средства и нивото на тяхната задлъжнялост”, коментира сравнително слабият ръст на кредитите банкерът. Според Христов обаче ниските лихвени нива могат да принудят някои банки да откажат даването на кредити, ако преценят, че кредитният риск е по-висок от цената, на която се отпуска заема.

В същото време обаче той подчерта, че ниските лихви водят до стабилизиране на нивото на необслужваните кредити и нивото на провизиите, което от своя страна влияе положително на печалбата на банките, тъй като се спестяват лихвени разходи. Според Христов растежът, който се наблюдава в повечето европейски държави, не е устойчиво възстановяване на икономиките в резултат от структурни промени, а бавен и мъчителен ръст, движен от циклична фискална и парична политика. “Това възстановяване е крехко, неустойчиво и не би могло да генерира по-силен импулс за банковата система”, каза членът на Управителния съвет на БНБ.

Намаляват промоциите за спестявания

Според последния месечен доклад на финансовия портал „Моите пари“ за един от най-често използваните депозити, със срок от 12 месеца, в момента банките предлагат лихви от порядъка на 1,84 до 2,75% на годишна база за влоговете в лева. За тези в евро и долари лихвата е още по-ниска - между 1,56 и 2,07%.

За по-кратките, например 3 месеца, има и лихви под 1 %.

През октомври 9 банки са намалили лихвите върху депозитите с между 0,20 и 0,50 пр. пункта. Според анализаторите, докато преди трезорите непрекъснато имаха промоции за различните видове спестявания, сега след изтичането им те не се подновяват.