Диана Ванчева

Това твърдят консултантите от Българската асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/, които с писмо до министър Десислава Танева искат да бъде внесена яснота по Наредба 20 за преработвателите, които ще кандидатстват от 30 ноември по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

БАКЕП внесе молбата в Министерството на земеделието и храните с искане за тълкуване, разяснения и уточнения по няколко разпоредби от наредба 20 от 27.10.2015 г., публикувана в Държавен вестник - бр. 84 от 30.10.2015 г.

Ние се натъкнахме на редица спорни, неясни и противоречиви текстове, което препятства прилагането й и налага изясняване на техния действителен смисъл и съдържание, казаха от асоциацията пред в."Български фермер".

Според тях в документа има възможности за двусмислено тълкуване и прилагане на отделни разпоредби, което може да доведе до злоупотреба и заобикаляне на действителния смисъл на правните норми и да постави в неравностойно положение потенциални кандидати.

Един от пунктовете, за който се твърди, че е направо объркан, е чл. 28, по който приоритет ще получат проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селски райони. В приложение № 7 към този член при критериите за подбор на проекти обаче има 3 критерия, които създават двусмислие и неяснота. Според таблицата точки за устойчива заетост ще получат всички проекти, независимо дали се изпълняват на територията на селски район.

В приложение № 13 към чл. 43 също е допуснато разграничаване на проекти, които се изпълняват на територията на селските райони в страната и проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост.

Заради това консултантите искат разяснение по кои приоритети и как проектите ще получават повече точки и дали това ще важи за проекти, които осигуряват устойчива заетост, но не се изпълняват на селски район.

Те твърдят, че са се натъкнали на още подобни разминавания в наредбата, затова МЗХ трябва да уточни несъответствията или да отстрани грешките, ако са технически.

Защото в сегашния си вид те правят неясни критериите, по които ще се оценяват проектите.