Продукти: 100 мл зехтин или рафинирано олио, 3 суп. лъж. оцет, 2 ч. лъж. мед, 2-3 скилидки чесън, млян черен пипер, пресни или сушени зелени подправки

На всеки 500 г тиквички - по около 1/2 ч. лъж. сол

Приготвяне: Тиквичките се измиват и обелват. Ако са пресни, можете и да си спестите беленето на кората. Нарежете на шайби. Прехвърлете в дълбока купа, посолете и оставете за половин час. През това време пригответе марината. Чесънът се смачква с преса. Прибавят се зехтинът, течния мед, оцета, черният пипер и ситно нарязаните зелени подправки.

Подходящи са магданоз, копър, босилек, кориандър и пр. Марината се разбърква много добре. От купата с тиквичките се излива излишната течност и даже леко се изстискват с ръце.

Заливат се с марината и много добре се разбъркват. Прибират се на хладно до сутринта -няколко пъти разбъркайте. Мариноването продължава 13-18 часа. Останалата марина може да не изхвърляте, а да я използвате за следваща доза.