Като официален дистрибутор на John Deere за България, компания Мегатрон отново имаше щанд на Агритехника, който е част от изложбената площ на John Deere International. Екипът й бе на разположение на българските фермери, решили да посетят изложението, за да запознае с всички новости и обновления в продуктовата линия. А фермерите имаше много какво да видят.

Тази година John Deere счупи всички рекорди за иновации. Компанията е отличена от авторитетното жури с 3 златни и 10 сребърни медала.

Златните медали

Със златен медал на Агритехника за иновации е отличена системата Procut за автоматично наточване на ножовете. Тя следи и измерва разстоянието между върха на ножа и контраножа по време на работа, благодарение на изключително прецизни интегрирани сензори. Така Procut проверява остротата на ножовете, информирайки оператора кога да ги наточи и колко цикъла са необходими. Procut намалява разхода на енергия и консумативи, допринася за по-голям комфорт на оператора, постига по-добро качество на нарязване.

Вторият златен медал е за системата Connected Nutrient Management. Заедно с партньорите си Land-Data Eurosoft, Vista, Rauch и Sulky, John Deere създава тази система за управление на влагането на хранителни вещества - целта е по-прецизно използване на органични и минерални торове. Системата позволява цялостен поглед от жътва до жътва и включва технологии, осигуряващи максимално оптимално торене.

Третият златен медал е спечелен от системата за растителна защита с управление на прилагането на пестициди. Заедно с партньорите BASF, ZEPP, KTBL, JKI и ISIP, John Deere разработва помощна функция за интуитивно вземане на решение, която гарантира своевременното и прецизно прилагане на пестициди.

Спечелените 10 сребърни медала от John Deere са присъдени за:

John Deere 3D система за наблюдение с камери, осигуряваща 360 градуса видимост във всички посоки. Фабрично монтираната технология обработва дигитални данни, като разширява видимостта на оператора, предлагайки изгледи от различна перспектива и различен ъгъл или интегрира допълнителна информация и алгоритми в обработката на изгледа. Използвайки няколко камери, показва панорамна гледка, както и 360 градуса поглед към машината и заобикалящата я среда от различни перспективи, включително и от птичи поглед.

Система за активно следене на добива - автоматична за калибриране на добивомера - т.е. вече не е нужно ръчно калибриране. Системата се самокалибрира, като багодарение на трите сензора за измерване на теглото, подобрява прицизността до 3% точност.

Система за интегрирана настройка на комбайна (ICA2) - позволява напълно автоматично настойване на всички параметри на комбайна. Благодарение на двете камери, монтирани в зърнения и класовия елеватор, позволява автоматично регулиране на настройките при променящи се условия. Снимките от елеваторите могат да се наблюдават от дисплея на машината. Всички промени, които машината прави, се документират и операторът може да ги проследи стъпка по стъпка.

Система за автоматичен контрол при пълненето на силажни ремаркета, съчетана с автоматично водене на трактора с ремаркето от силажокомбайна. Тя гарантира най-добро пълнене на ремаркето, пести гориво и намалява умората на оператора.

Симулатор GoHarvest Premium на John Deere за обучение на оператори на комбайни. Той позволява обучение на операторите извън жътвената кампания, като предлага редица различни ситуации, характерни по време на работа. Три екрана осигуряват виртуално работно място на оператора, който е седнал на оригиналната седалка на комбайна. В тази обстановка той може да изучи и да изпробва всички функции на машината - от транспорт по пътя до маневриране и прикачане/разкачане на хедера, както и пълнене на ремарке. Сервизът и поддръжката също са включени в обучението. Както останалите системи, GoHarvest симулира всички дейности на полето по време на жътва и настройките на комбайна. Опитът, придобит от обучение с този симулатор, е по-голям от този на онлайн симулатора.

John Deere система, гарантираща качествена сеитба, осигурявайки автоматизация за сеялка John Deere ExactEmerge. Тя гарантира висококачествена сеитба при висока скорост и предлага различни функции за наблюдение, контрол и водене на документация.

Система John Deere за интелигентно задвижване на 4-те колела. Тя автоматично активира/деактивира задвижването на 4-те колела, независимо от натоварването, предлагайки технология, подобряваща цялостната ефективност на трактора.

Автоматично активира задвижването на четирите колела спрямо приплъзването на колелата на задната ос и също автоматично освобождава 4WD, веднага след като предната ос вече не допринася значително за цялостната работа на теглича след промяна в натоварването, или когато колелата са стъпили на твърда земя.

John Deere EZ Ballast. Слагането/премахването на тежести на колелата или пълненето на гумите с вода, за да се адаптира теглото на трактора спрямо условията, са дейности, изискващи време и затова не са толкова предпочитани от фермерите. Неудобството на този вид техники е, че тракторът е по-тежък отколкото е необходимо за много други дейности, който следва да извърши. Освен това разходът на гориво се увеличава. EZ Ballast е проектирана така, че монтирането на баластните тежести да става хидравлично. Спестяващата време система разпределя теглото равномерно по осите и е по-продуктивния начин за баланс на трактора.

Система John Deere iTEC AutoLearn - първата в света автоматично-обучаваща система за трактор. Тя е в помощ на операторите, защото автоматично засича поредица от постоянно повтарящи се завои в края на полето. След като забележи, че последното действие е извършено три пъти подред, системата предлага да автоматизира това действие. Операторът може да приеме предложението с натискане на един бутон и да го запамети, а на по-късен етап запаметеното действие може да се коригира. Това допринася за максимално намаляване умората на оператора и увеличава ефективността на управление на завоите в края на полето.

Система John Deere TruSet за управление на инвентара. Настройките за дълбочина на индивидуалните работни органи за почвообработка обикновено се коригират хидравлично чрез клапаните на трактора или в редки случаи това става електрически. Технологията TruSet на John Deere е първата за управление на инвентара, която контролира и калибрира всички работни органи от звеното за ISOBUS контрол в кабината на трактора.

Друга иновация е функцията за автоматична компенсация на различните работни секции на култиватора. В миналото операторът трябваше да настройва всяка секция поотделно, сега настройките на всички секции (култивиращи лапи, заравняващи палци) се извършват автоматично, когато се променят настройките само на една секция (дисковата).

Системата позволява на оператора да промени работната дълбочина в движение, така че да отговаря на променящите се условия. Така се избягват грешни настройки. John Deere планира да интегрира TruSet в системата FarmSight, която е връзката с протала за прецизно земеделие MyJohnDeere.com за локалиризано управление на инвентара.