С около 30% поскъпна зелето на едро от началото на ноември, а по пазарите цената вече гони 1 лв./кг, показват данните от тържищата у нас. Причините са по-слабата реколта и масовото изкупуване на продукцията от румънски търговци, пише "24 часа".

Съседите обикалят направо по полетата от Пловдив до Попово. В понеделник на зеленчуковата борса във Варна цената на зелето стигна дори до 1,20 лева за килограм, а вчера падна едва до 85 стотинки.

Миналата година зелето от най-крехкия тип “кьосе”, което се отглежда основно в Търговишко, се продаваше по 35-40 стотинки за килограм. Тази година обаче проливните дъждове през октомври са повредили продукцията у нас и в Румъния, което предизвикало атаката на комшиите, тъй като при тях зелето се продавало по 2 лева за килограм на дребно.

“Бях капарирал зеле в Попово, вчера ми се обади производителят да отида да ми върне капарото. Дошли румънците и направо му платили по лев за килограм. Ходих в Пловдив и едвам намерих по 75 ст., защото румънците шарят и там. До Варна ми излезе по 83 ст., затова съм го пуснал на 90”, обяснява търговецът Иво Петров.

Въпреки двойното увеличение на цената в сравнение с миналата година във вторник варненци купуваха с чували.