Европейската комисия прие ключов инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България. За периода 2014 - 2020 година общата сума по програмата е около 113 млн. евро, съобщи Investor.bg позовавайки се на Еврокомисията.

С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Еврокомисията с ресор "Бюджет и човешки ресурси".

Програмата е одобрена в края на миналата седмица. Комисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела подчерта приноса на програмата за устойчивия растеж.

Приетата оперативна програма е в съответствие с приоритетите на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), както и с общата политика в областта на рибарството и интегрираната морска политика на ЕС. Тя ще насърчава устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания рибарство и аквакултури, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите.

По-специално финансирането ще допринесе за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието.

Ето и основните параметри на програмата:

Общ размер на публичния бюджет: 113,5 млн. евро

Общ размер на вноската от ЕФМДР: 88 млн. евро

Основни акценти:

Насърчаване на устойчиво в екологично отношение, иновативно, конкурентоспособно и основано на знания рибарство, ефективно използване на ресурсите: 25,5 млн. евро;

Насърчаване на устойчиви в екологично отношение: 36,2 млн. евро;

Насърчаване на изпълнението на общата политика в областта на рибарството: 12,4 млн. евро;

По-висока заетост и териториално сближаване: 17,8 млн. евро;

Насърчаване на предлагането на пазара и преработката: 12,7 млн. евро;

Изпълнение на интегрираната морска политика: 3,3 млн. евро

Техническа помощ: 5,5 млн. евро.