3 кг мед разбъркайте в 10 литра вода (по-добре минерална) и добавете 6 грама калиев метабисулфит, 6 грама винена киселина (на нейно място работа върши 1 кафена лъжичка мая за хляб) и 1 г танин. Тези неща можете вече да намерите във всеки винарски магазин.

Добавете неферментирал гроздов сок или друг плодов сок - може от мандарини, портокали, ягоди, череши, круши и др.

Разбъркайте сместа и я оставете на стайна температура и на тъмно.

След няколко дни сместа започва да ферментира

Ферментацията се провежда при стайна температура 18-20°С и при покрит с кърпа съд.

След като завърши бурната ферментация, медовината се пресипва в друг съд, в който спокойно да протече тихата ѝ ферментация.

Отначало капачката се държи открехната, а след няколко дни се затваря.

Другият начин е да се направи отвор на капачката и да се вкара маркуч, който да виси в празното пространство над течността. Другият му край се слага в бутилка или друг съд с вода.

Приключилата ферментация, която протича за около 20 дни, ще познаете по падналата на дъното утайка

След това медовината се прецежда през тензух и се налива в бутилки, където зрее - колкото по-дълго, толкова по-добре.

Съхранява се на хладно и сухо място.

В друга рецепта може да използвате мед, вода, мая (за предпочитане е бирена, но може и обикновена хлебна), подправки, в които е задължително да има нещо кисело или горчиво (за да се получи качествена ферментация). В немските рецепти се използват хмел, градински чай и билкови подправки, във френските - джинджифил, канела, карамфил и други по-сладникави подправки, но при тях трябва да се използва и лимон. Започва се с 1 част мед и 4 части вода, които се кипват.