Тази събота, 14-ти ноември, Екологично сдружение За Земята започва поредица от ежемесечни кулинарни курсове Училища за готвенe. Новаторското е, че те съчетават придобиването на практически умения от професионални кулинари с дискусии и лекции за храната, сочат организаторите.

Първият курс на Училища за готвене започва с една от най-старите храни на човечеството – хляба, a домакин на кулинарното ни събитие, ще бъде Фурна „НадЕжко“, част от мрежата Хлебни къщи с ателието "Пътят на квасения хляб – качествени зърнени култури и ръчно месене на хляб". Стефан Григоров, управител, технолог и главен хлебар на Фурна „НадЕжко” – Хлебна Къща София, ще ни разкажe как се прави хляб с квас без никакви подобрители и консерванти, кои са старите, местни, житни култури, тяхната съдба и с какво те са по-добри от по-съвременните им заместители. Ще научим и още любопитни неща - как се прави квас, какви видове има, как се обновява и съхранява за години напред.

Курсовете са отворени за всеки, който иска да научи повече за храната в неговата чиния и иска да се погрижи тя да е не само вкусна, но и здравословна, “справедлива” и с положително влияние върху общности от т.нар. “развиващи се” страни. Всеки месец от Училища за готвене ще изненадват с разнообразни храни, теми и гости, с които постепенно ще обогатяваме и допълваме не само кулинарните си умения, но и знанията си за полезната храна.

Училища за готвене - пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Schools of Sustainability на За Земята и Приятели на Земята Европа, който промотира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.