Амбицията ни е до 2020г. да имаме началото на традиционните фермерски пазари. Това ще стане чрез два механизма - промени в наредбата за директни доставки и възможности за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи днес аграрният зам.-министър Васил Грудев по време на откриването на форум "Бъдещето на фермерските пазари". Дискусията е организирана от вестник " Български фермер" с партньорство на Общинска банка.

Министерството на земеделието вече е готово със стимули за облекчаване на директните продажби на земеделска продукция от фермите или на фермерски пазари. Например за млякото в стопанствата вече ще се даде възможност едно и също помещение да се използва първо за съхраняване на суровината, а след това и за преработката му в сирене, кашкавал или кисело мляко.

Условието е след всеки етап на работа общото помещение да се почиства и дезинфекцира, а отделните етапи на преработка да са разделени във времето. Промяната е заложена в проект на наредба за директните доставки, която предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник тази или идващата седмица, посочи Невена Петрова, началник отдел "Здравеопазване на животните"

Ще се даде възможност доставката на сурово мляко на крайния потребител да става в опаковка на производителя или в шише на купувача. Изисква се опаковката да е за еднократна употреба и да отговаря на хигиенните норми.

При продажбата на яйца директно от фермата отпада ограничението да се пласират само до 40% от дневното производство на обекта. Таванът ще бъде премахнат както за яйца от кокошки, така и за яйца от пъдпъдъци.

При продажбите на месо директно от фермата обаче на този етап не се предвиждат облекчения и дребните производители ще трябва да покриват изисквания за качество и хигиена като в промишлено предприятие.