Бразилски специалисти успяха да изработят уникална иновационна опаковка, която увеличава двойно срока за съхраняване на млякото, съобщи електронното издание „Кулинарен Рай”. Нововъведението е постигнато чрез добавяне в пластмасовата опаковка на миниатюрни частици, получени на база на среброто. Благодарение на техните бактерицидни, противомикробни и стерилизиращи свойства срокът на годност на млякото бил удължен до 15 дни при положение, че досега той бе 7 дни.

Изобретателите обясняват, че микрочастиците се добавят във вид на прах в полиетилена още при отливането на пластмасовите бутилки и по този начин рискът от попадането им в млякото е напълно изключен.

В момента 2 бразилски компании, произвеждащи млечни продукти, вече изпробват новата опаковка, а скоро тя ще се появи и в магазините в Европа и САЩ, отбелязват от изданието.