Необходими продукти: 2 и половина килограма дюли, захар, лимонтозу.

Начин на приготвяне: Дюлите се измиват с четчица, нарязват се без да се маха семето им и се заливат с вода, докато добре се покрият.

Така се варят час и половина, снемат се от огъня и се оставят няколко часа да престоят в покрит съд. След това сокът се отцежда през гъсто сито, без да се стискат плодовете. На литър сок се слага килограм захар.

Вари се на силен огън половин час, като през това време пяната се отстранява.

Прави се проба с капка от варивото върху чинийка. Съдът, в който се вари трябва да бъде максимално широк за да се изпарява по-бързо. Пелтето трябва да стане прозрачно, светло червено.

Към края на варенето се прибавя чаена лъжички лимонтозу на килограм захар. Горещото пелте се налива в малки, сухи бурканчета и се завързва с целофан вместо капачка. Затваря се още докато е топло, за да не се захароса.