За успешното си презимуване някои растения изискват добро укритие през зимата. За тя снежната покривка не е достатъчна. Недостатъчно устойчиви на студ са и някои късно засадени и недобре вкоренили се тревисти многогодишни растения.

За запазване от измръзване върху растенията се поставят ПЯСЪК, ТОРФ, СУХИ ЛИСТА, СЛАМЕСТ ТОР, КЛОНКИ ОТ ИГЛОЛИСТНИ ВИДОВЕ и др. Освен това, чувствителните към студове рядко срещащи се растения се покриват с дървени скари, върху които се поставят листа или слама, като се осигурява достъп на въздух.

Виещите се и щамбовите рози се предпазват от зимните студове като се загърлят с почва на височина 30 см. Ако стеблата са дебели и неогъващи се, те може да се увият със слама и отгоре с дебела хартия или зебло. С почва се загърлят и голяма част от ХИБРИДНИТЕ РОЗИ, с които са засадени много градини.

В борбата срещу измръзването на растенията добри резултати дават НАПРЪСКВАНЕТО, ДЪЖДУВАНЕТО ИЛИ ПОЛИВАНЕТО на растенията и почвата вечерта преди понижаването на температурата. Изпаряващата се вода повишава температурата на почвата и лежащият над нея въздушен слой.

Задимяването също може да се използва за борба с измръзването. Димната завеса предпазва почвата и растенията от силна загуба на топлина.